Fennakadásokra figyelmeztetnek a vasútnál

A következő hat napban fennakadások lesznek a vasúti közlekedésben a mozdonyvezetők túlóratilalma miatt, erre figyelmeztetik az utasokat.

Hétfőtől szombatig tizenhat angliai székhelyű vasúttársaságot érint a tiltakozás, sokan csökkenteni fogják a szolgáltatási szintjüket – ez a legújabb lépés az Aslef (Associated Society of Locomotive Engineers and Firemen – Mozdonyvezetők és Tűzoltók Társult Egyesülete) hosszú ideje tartó bérvitájában. Az RMT-hez (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers – Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók Országos Szakszervezete) tartozó más vasúti dolgozók sztrájkjaira szintén még ebben a hónapban sor kerül. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy utazás előtt alaposan tájékozódjanak az aktuális közlekedésről – írja a BBC.

A várható fennakadások között

  • A South Western Railway azt közölte, csökkentett menetrend szerint közlekednek járataik, és néhány első és utolsó vonatot törölnek. A kocsik valószínűleg a szokásosnál nagyobb forgalmat bonyolítanak majd le. A wimbledoni teniszbajnokságra tartó utasoknak azt tanácsolják, hogy szánjanak több időt az utazásra.
  • A Northernnél egyes szolgáltatások a szokásosnál később indulnak és korábban zárulnak, valamint rövid időre szóló járatkimaradásokra is számítani lehet náluk.
  • A Great Western Railway néhány rövidtávú módosításra vagy járatkimaradásra számít, és közli, hogy az éjszakai Riviera Sleeper járata vasárnapig egyik irányba sem közlekedik.
  • A Chiltern Railways arra figyelmezteti az ügyfeleket, hogy szombaton csak akkor utazzanak, ha feltétlenül szükséges. A vonatok nem állnak meg a Wembley Stadion melletti állomáson, ahol a Blur koncertezik.

A múlt hónapban az Aslef tagjai tíz vasúttársaságnál támogatták a további sztrájkokat, ami azt jelenti, hogy a munkabeszüntetés további hat hónapig tarthat, amennyiben nem születik megállapodás.

A szakszervezet már elutasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint a fizetés két egymást követő évben négy százalékkal emelkedne (így a járművezetők átlagfizetése 65000 fontra nőne).

Ennek feltétele a munkamódszerek megváltoztatása lett volna, amire a munkaadók és a kormány szerint a költségek csökkentése és a vasút működésének modernizálása érdekében van szükség. Az Aslef szerint azonban a tagoknak nem kellene feláldozniuk a munkakörülményeket az infláció alatti béremelésért cserébe.

Jegypénztárak zárnak be

Az Aslef jelenleg nem tervez további sztrájkokat. Az RMT-szakszervezetben dolgozók, például a vasúti őrök azonban várhatóan július 20-án, 22-én és 29-én sztrájkba lépnek a fizetés, a munkahelyek és a munkakörülmények miatti vitájukban. Ez már több mint egy éve tart, s mivel megoldás nincs kilátásban, a vasúttársaságok arra készülnek, hogy több száz jegypénztárat bezárnak.

A Rail Delivery Group a jegyeknek már csak 12 százalékát adja el az állomások kioszkjaiban. Szóvivőjük szerint a javasolt változtatások értelmében a személyzetet a várótermekbe helyeznék át, hogy több ügyfelet tudjanak segíteni. Hozzátették: az alkalmazottakkal és a nyilvánossággal konzultálnak a változásokról.

Az RMT főtitkára, Mick Lynch azonban a hét elején azt mondta, hogy szakszervezete nem fogja „szelíden, tétlenül nézni, hogy munkahelyek ezreit áldozzák fel, vagy, hogy a fogyatékkal élő és kiszolgáltatott utasok emiatt ne tudják használni a vasutat”.

A szakszervezet felvetette, hogy további munkabeszüntetést kezdeményezhet a kérdésben.

Fotó: Pixabay

5/5 - (210 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.