Holtan találtak egy volt brit tengerészgyalogost

Hongkong javára végzett kémkedéssel vádolták. A területileg illetékes rendőrkapitányság – Thames Valley Police – kedd esti tájékoztatása szerint a 37 éves Matthew Trickett holttestét a Londontól nyugatra fekvő Maidenhead város egyik parkjában találták meg még vasárnap délután, és formális azonosítási eljárás során állapították meg keddre az elhunyt kilétét.

A beszámoló szerint a hatóságok egyelőre magyarázat nélküli halálesetként kezelik az ügyet, amelynek kivizsgálása folyamatban van – írja az MTI.

A rendőrség tájékoztatása szerint Matthew Trickett, aki Maidenheadben lakott, a bírósági eljárás kezdetéig óvadék ellenében volt szabadlábon. Ennek feltételei közé tartozott, hogy rendszeres időközönként meg kellett jelennie a helyi rendőrőrsön, és e kötelezettségének halála előtt eleget is tett.

A Scotland Yard múlt hétfőn jelentette be, hogy a brit nemzetbiztonsági törvény alapján vádat emeltek három ember ellen külföldi hírszerző szolgálatnak nyújtott segítség címén. A vádlottak a hatósági gyanú szerint a kínai irányítású hongkongi hírszerzésnek dolgoztak.

A Scotland Yard múlt heti ismertetése szerint a vizsgálatot a londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnoksága irányította.

A vádlottak egyike volt a most holtan talált Matthew Trickett, aki a londoni belügyminisztérium bevándorlási részlegén dolgozott, és korábban hat évig a brit királyi tengerészgyalogság katonája volt. A vád szerint Trickett Nagy-Britanniában tevékenykedő hongkongi ellenzéki aktivistákról gyűjtött információkat.

Az ügyben ugyancsak vádat emeltek a brit határrendészet egyik tisztviselője, valamint egy volt hongkongi rendőr ellen, aki az utóbbi időben hongkongi kereskedelmi képviseleti tevékenységet végzett Londonban.

A brit külügyminisztérium a minap bekérette Kína londoni nagykövetét, akivel a hivatalos tájékoztatás szerint határozott hangvételű nyilatkozatban közölték, hogy elfogadhatatlan a Kína által Nagy-Britanniával szemben tanúsított magatartás, beleértve a kibertámadásokat és a kémhálózati tevékenységet.

Illusztráció: Freepik

5/5 - (113 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.