Több, mint száz McDonald’s-dolgozó jelentett zaklatást

Szexuális zaklatás, rasszizmus és bullying – toxikus légkörről tett bejelentést több mint száz korábbi és jelenlegi nagy-britanniai McDonald’s-alkalmazott – állapította meg a BBC.

A gyorsétteremlánc volt és mostani alkalmazottai a BBC-nek elmondták, hogy a dolgozókat, akik közül néhányan csupán 17 évesek, szinte rendszeresen tapogatják és zaklatják.

A brit esélyegyenlőségi felügyelet azt írta, aggódik a BBC megállapításai miatt, és hogy új e-mail forródrótot indít. A McDonald’s pedig bocsánatot kért. A cég szerint minden alkalmazott megérdemli, hogy biztonságos, tiszteletteljes és befogadó munkahelyen dolgozzon.

A BBC februárban kezdte vizsgálni a McDonald’s-nál uralkodó munkakörülményeket, miután a vállalat jogilag kötelező érvényű megállapodást írt alá az egyenlőségi és emberi jogi bizottsággal (Equality and Human Rights Commission – EHRC), amelyben vállalta, hogy megvédi alkalmazottait a szexuális zaklatástól. Akkor a cég ragaszkodott álláspontjához, mely szerint „ezen a területen már most is komoly eredményeket értünk el”.

A BBC vizsgálata azonban egészen más képet tárt fel. Az általuk megkérdezett több mint 100 alkalmazott által tett állításból 31 szexuális bántalmazásra, 78 pedig szexuális zaklatásra vonatkozott. Emellett 18 rasszizmusra vonatkozó állítást hallottak, míg hatan homofóbiára illő állításokat tettek.

A BBC által hallottakból:

  • Egy 17 éves jelenlegi cheshire-i alkalmazott azt állítja, hogy egy nála 20 évvel idősebb kollégája rasszista szavakkal illette, és megkérte, hogy mutassa meg neki a péniszét, illetve azt mondta, hogy „fekete-fehér gyereket akar csinálni vele”
  • Egy korábbi dolgozó 17 éves volt, amikor egy plymouthi étterem egyik vezetője fojtogatta és megfogta a fenekét. A műszakvezető szexuális tartalmú képeket is küldött neki.
  • Egy hampshire-i menedzser azt javasolta egy 16 éves férfi dolgozónak, hogy szexuális cselekményeket hajtson végre elf barért cserébe.
  • Egy menedzser egy cheshire-i étteremben 16 éves hölgy pályakezdőket zaklatott, és megpróbálta őket szexre kényszeríteni.
  • Egy nő azt állította, hogy egy aberdeeni kirendeltségen gyalázó szavakkal illették, és rasszista vicceknek tették ki.
  • Egy jelenlegi dolgozó Essexben azt állítja, hogy antiszemita bántalmazással szembesült.
  • Egy jelenlegi oxfordshire-i munkavállaló – aki eredetileg Indiából származik – szerint a személyzet tagjai „halandzsául” beszéltek, hogy utánozzák őt, valamint egy pakisztáni kollégáját terroristának nevezték.
  • Egy walesi kirendeltség férfi vezetői és személyzetének tagjai fogadásokat kötöttek arra, melyikük tud előbb lefeküdni egy újonccal.
  • Gonorrhoea ütötte fel a fejét egy észak-írországi kirendeltségen, ahol a személyzet tagjai közötti szexuális kapcsolatok mindennaposak voltak.

Több munkavállaló elmondta, hogy az Egyesült Királyságban található kirendeltségek McDonald’s vezetői voltak felelősek a zaklatásokért és a támadásokért. A menedzserek állítólag gyakran nem reagáltak a panaszokra.

Az alkalmazottak a BBC-nek a vezetők és a fiatalabb alkalmazottak közötti szexuális kapcsolatokról is beszámoltak, ami egyébként ellenkezik a vállalat politikájával. Fiatal nők arról tájékoztattak, hogy folyamatosan megítélték őket a kinézetük miatt.

Egy jelenlegi dolgozó elmondta, hogy férfi kollégái „friss húsnak” hívták, amikor a nottinghami üzletben kezdett. Más női dolgozók azt állították, a vezetők arra kényszerítették őket, hogy olyan egyenruhát viseljenek, amely túl szűk volt rajtuk.

A McDonald’s az Egyesült Királyság egyik legnagyobb magánszektorbeli munkaadója. A gyorsétterem-óriás több mint 170000 embert foglalkoztat 1450 étteremben.

Alkalmazottai egyben az ország egyik legfiatalabb munkaerő-kontingensét alkotják: háromnegyedük 16 és 25 év közötti. Sokaknak ez az első munkahelyük.

A legtöbb munkavállaló nem közvetlenül a vállalat alkalmazásában áll; mivel a McDonald’s franchise-rendszert alkalmaz, az egyes üzemeltetők engedélyt kapnak az üzletek működtetésére és a személyzet alkalmazására.

Számos munkavállaló azt mondta, hogy jelentették a zaklatást és a bántalmazást, csakhogy ezeket figyelmen kívül hagyták.

Februárban a McDonald’s „zéró toleranciát” ígért a szexuális zaklatással szemben, és képzést is tart az alkalmazottaknak – akik azonban a BBC-nek azt mondták: a vezetők nem veszik komolyan a képzést. Az egyik alkalmazott például leírta, hogy egy McFlurry-gép mellé tett le a főnök egy iPadet, és felgyorsította a zaklatási tréningvideót, miközben italokat készített.

A McDonald’s működését világszerte vizsgálják. Az Egyesült Államokban több millió dolláros perekkel kell szembenéznie, amelyeket alkalmazottak indítottak szexuális zaklatással kapcsolatos vádak miatt. Vezérigazgatóját, Steve Easterbrookot 2019-ben elbocsátották, miután kiderült, hogy „nem megfelelő” kapcsolatokat folytatott a „Meki” alkalmazottaival.

A McDonald’s-nál történt szexuális zaklatással kapcsolatos állítások először öt évvel ezelőtt kerültek felszínre az Egyesült Királyságban, amikor a pékek, élelmiszeripari és alkalmazott dolgozók szakszervezete (Bakers, Food and Allied Workers’ Union – BFAWU) szerint kb. ezer panasz érkezett. A vádakról akkoriban nagyon kevesen számoltak be – ennek oka az lehetett, hogy az egyes ügyeket titoktartási nyilatkozatok alkalmazásával rendezték.

Alistair Macrow, a McDonald’s UK & Ireland vezérigazgatója szerint a vállalatnál „egyszerűen nincs helye zaklatásnak, visszaélésnek vagy diszkriminációnak”.

„A McDonald’s UK 177000 alkalmazotta közül mindenki megérdemli, hogy biztonságos, tiszteletteljes és befogadó munkahelyen dolgozzon. Nyilvánvalóan vannak olyan esetek, amikor nem teljesítettük ezeket, és ezért mély bocsánatot kérünk.  Minden hozzánk eljutott vádat ki fogunk vizsgálni, és a magatartási kódexünk minden bizonyított megsértését a legsúlyosabb intézkedésekkel fogjuk szankcionálni, amelyeket jogilag kiszabhatunk, egészen az elbocsátásig” – nyilatkozta a BBC-nek a vezérigazgató.

Macrow azt is elmondta, hogy több mint kétezer vezető teljes körű képzést végzett el, és az éttermi csapatok többsége már az új „védintézkedések” szerint dolgozik, amelyek célja egy biztonságos és tiszteletteljes munkahely megteremtése. Hozzátette: a vállalat szigorú szabályokkal biztosítja, hogy munkahelyei világszerte biztonságosak és tisztelettudóak legyenek.

Fotók: Freepik

4.9/5 - (326 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.