Újrahasznosíthatjuk az elektromos cikkeket

Az újrahasznosítás fellendítését célzó kormányzati javaslatok értelmében 2026-tól az egész Egyesült Királyságban bevezethetik a kis elektromos cikkek, például a kenyérpirítók és hajszárítók gyűjtését. A miniszterek azt is fontolgatják, hogy a kiskereskedőknél kialakítanak olyan leadási pontokat, ahol a háztartások ingyenesen újrahasznosíthatják a nem kívánt eszközöket. Az üzleteket és az online eladókat pedig arra köteleznék, hogy a nem kívánt vagy elromlott nagyobb elektromos cikkeket, például hűtőszekrényeket a cseretermékek kiszállításakor vegyék át.

Jelenleg 10 hetes konzultáció zajlik a témával kapcsolatban – írta meg a BBC.

A kormány szerint a „házhoz menő” gyűjtéshez nem lenne szükség külön kukákra, a költségeket pedig az elektromos cikkek gyártói finanszíroznák – nem pedig az adófizetőkre hárítanák.

Robbie Moore újrahasznosítási miniszter szerint a tervek biztosítják, hogy az árukat ne dobják ki feleslegesen.

„Évente több millió háztartási elektromos eszköz kerül az Egyesült Királyságban a kukába ahelyett, hogy megfelelően újrahasznosítanák vagy újrahasználnák. Ez a természeti erőforrásaink puszta pazarlása, ennek véget kell vetni! A karácsonyi időszakban keletkező háztartási hulladék mennyisége rávilágított a változás szükségességére.”

A kormány becslései szerint évente mintegy 500 tonna fényfüzért dobnak ki az Egyesült Királyságban. További 155.000 tonna kisebb háztartási elektromos készüléket, például kábeleket, kenyérpirítókat, vízforralókat és elektromos szerszámokat vetnek a szemétbe helytelenül évente.

A kormány konzultálni fog arról is, hogy a vape-szállítók finanszírozni fogják az egyszer használatos termékek begyűjtését, hogy azok ne kerüljenek a hulladéklerakókba, bár ez nem feltétlenül jelenti majd a teljes újrahasznosítást. Jelenleg hetente közel ötmillió párologtatót dobnak ki, ami majdnem négyszerese a tavalyinak – idézi a közleményt a BBC News.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók Szövetségének ügyvezető igazgatója, Jacob Hayler üdvözölte a terveket, mondván, hogy ez egyszerűbbé és kényelmesebbé teheti a háztartások számára az elektromos hulladékok otthoni újrahasznosítását.

„Az újrahasznosító központokat és a szemétszedési szolgáltatásokat működtetők nevében üdvözöljük a lehetőséget, hogy a konzultáción keresztül hozzájárulhassunk és segíthessünk egy olyan hatékony rendszer létrehozásában, amely teljesíti a kívánt eredményeket és működik, nemcsak a háztartások, hanem a gyártóknál és kiskereskedőknél is.”

Az Egyesült Királyság kormányának, valamint a skót, a walesi és az északír kormánynak a közös konzultációja keretében számos intézkedést javasolnak.

Fotó: iStock

5/5 - (267 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.