Több ezer örökbefogadott gyermek nevét fedték fel

A Scotland’s People családfakutatással foglalkozó website száz évre visszamenőleg hozzáférhetővé tette az örökbefogadások adatait, ami félelmet keltett a magánélet megsértése miatt.

A skót kormány által működtetett weboldal több ezer, gyermekként örökbe fogadott ember nevét hozta nyilvánosságra.

A nyilvántartás tartalmazza az örökbefogadott gyermek keresztnevét és új vezetéknevét. Bár az információügyi biztos hivatalához nem érkezett hivatalos bejelentés a jogsértésről, a hivatal tisztviselőit megkereste a National Records of Scotland (NRS), a skót kormány hivatalos szerve, amely a honlapot üzemelteti. Egy örökbefogadott gyermek édesanyja bukkant rá a Scotland’s People nyilvántartására, miután megtalálta gyermeke teljes adatait az oldalon.

„Az egész örökbefogadási nyilvántartás ott volt online, hogy mindenki láthassa. Elborzadtam!” – mondta az asszony.

Az anya attól tartott, hogy az információk elérhetősége lehetővé teszi majd, hogy az emberek az új vezetéknevükre rákeresve megtalálják az örökbefogadott gyermekeket.

„Minden örökbefogadó szülő legrosszabb rémálma, hogy a gyermekük neve, amelyet a bírósági eljárás során gondosan elfedtek, nyilvánosságra kerülhet. Hatalmas aggodalomra ad okot a felnőttek számára is, akik nem tudják, hogy örökbe fogadták őket” – mondta az anya.

Az NRS eltávolította a feljegyzések részleteit, miután az anya aggodalmát fejezte ki gyermeke miatt.

„Nem történt személyes adatok megsértése, de tájékoztattuk az információs biztos hivatalát a felvetett panaszról és az elővigyázatossági intézkedésről, amelyet megteszünk, amíg felülvizsgáljuk az ügyet” – mondta az NRS szóvivője.

A leleplezésre azt követően került sor, hogy a választási bizottság elleni ellenséges kibertámadás során 40 millió választópolgár adataihoz jutottak hozzá, és egy monumentális adatvédelmi incidens során északír rendőrök adatai kerültek nyilvánosságra. Bár az örökbefogadott gyermekek adatainak nyilvánosságra hozatala nem adatvédelmi incidens miatt történt, ez a legutóbbi eset, amikor személyes adatok kerültek nyilvánosságra, vagy azokhoz az érintett tudta vagy beleegyezése nélkül fértek hozzá.

Forrás: BBC Scotland, theguardian.com

4.9/5 - (240 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.