Skóciában új rekordot ért el a kábítószer okozta halálesetek száma

Tavaly több mint 1300 ember halt meg kábítószerrel való visszaélés miatt Skóciában, az országban rekordszámú haláleset történik, immár hetedik éve.

Az adatok azt mutatják, hogy tavaly 1339 haláleset történt kábítószer használat következtében, ez pedig 75-tel több, mint egy évvel korábban, amikor ez a szám 1264 volt.

Ezek a számok azt is mutatják, hogy Európa bármely országához képest továbbra is Skóciában messze a legmagasabb a kábítószerek okozta halálozások.

Ráadásul ez a szám több mint három és félszer több, mint az Angliában és Walesben jegyzett azonos okokból bekövetkező tragédiáké.

A kábítószerrel összefüggő halálesetek száma jelentősen nőtt az elmúlt 20 évben, és mára majdnem háromszorosa, mint egy évtizeddel ezelőtt, a felfelé mutató tendencia pedig 2013 óta gyorsul.

Az adatok szerint a férfiak 2,7-szer nagyobb valószínűséggel szenvedtek kábítószerrel összefüggő halált, mint a nők.

A halálozások csaknem kétharmada 35 és 54 év közötti ember volt, az átlagéletkor 32-ről 43 évre emelkedett az elmúlt két évtizedben.

A 2020-ban bejelentett halálesetek mintegy 93% -a véletlen túladagolás következtében következett be, míg 4%-ukat szándékos önmérgezésnek tekintették.

Az adatok azt mutatják, hogy a halálozások 1% -a hosszú távú kábítószer-visszaélés következménye, míg 2%-a nem volt meghatározva.

Az elhunytak 93%-ánál többféle drogot is kimutattak, ami arra enged következtetni, hogy az utcai drogokat keverték alkohollal és vényköteles gyógyszerekkel.

Az olyan ópiátok, mint a heroin és a metadon 1192 halálesetben, míg a benzodiazepinek, mint a diazepam és az etizolam 974-ben fordultak elő.

A gabapentin vagy a pregabalin 502, míg a kokain 459 elhunytban volt kimutatható.

A hamis Valium sokszor erősebb, mint a vényköteles gyógyszerek, és gyakran más drogokkal, például heroinnal együtt fogyasztják.

Hogyan oldja meg ezt Skócia?

A skót kormány reméli, hogy a 250 millió fontos befektetés az olyan újításokba, mint például a Naloxone – a túladagolás visszafordító gyógyszere – segíteni fog sikeresen kezelni az egyre súlyosbodó drog-problémát.

Az addikciós szolgáltatások új kezelési szabványainak szintén hatást kell gyakorolniuk, bár továbbra is kérdések merülnek fel, miért nem léteztek ezek korábban.

Az ellenzéki pártok szerint a skót kormány csökkentette a kábítószer-elvonási és függőségi programokat annak ellenére, hogy a halálozások száma az elmúlt években folyamatosan növekszik.

Nicola Sturgeon első miniszter korábban elismerte, hogy a halottak száma „védhetetlen” és „nemzeti szégyen”, és hogy kormánya nem tett eleget a probléma megoldása érdekében.

A skót kormány ígéretet tett arra, hogy további 250 millió fontot költ az elkövetkező öt évben a halálesetek számának csökkentése érdekében, beleértve a évi 20 millió fontot a lakóhelyi rehabilitációs ágyak számának növelésére országszerte.

A 2019-ben felállított skót kábítószer-halálozási munkacsoport szintén azon dolgozott, hogy növelje a Naloxone forgalmazását, amely képes visszafordítani az ópiátokkal kapcsolatos túladagolás hatásait.

Sturgeon asszony a legfrissebb adatokra reagálva tweetelte, hogy továbbra is elfogadhatatlan a drogok miatt elhunytak száma.

Szerinte a kormány „nem kerüli el a felelősséget”, és eltökélt szándéka az életeket megmentő változtatások megtétele.

Joe Fitzpatrick népegészségügyi miniszter röviddel a tavalyi adatok közzététele után elvesztette állását, Sturgeon asszony új drogügyi miniszteri posztot hozott létre Angela Constance számára.

Constance asszony szerint a legfrissebb adatok „szívszorítóak”, és a kormány „keményen dolgozik azon, hogy minél többen vegyenek részt a számukra megfelelő kezelésben a lehető leggyorsabban”.

Azt is bejelentette, hogy ez év szeptemberétől negyedévente közzéteszik a kábítószer-halálesetek gyanújával kapcsolatos adatokat, hogy „gyorsabban és hatékonyabban tudjunk reagálni erre a válságra, és azonosítsuk a feltörekvő tendenciákat”.

Constance asszony és a skót konzervatív vezető, Douglas Ross, mindketten részt vettek pénteken egy glasgow-i virrasztáson, amelyet a drog miatt életüket vesztettek emlékére tartottak.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (107 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.