23 millió fontos támogatási alap a nehézségekkel küzdő halászati cégek számára

A kormány közzétette a halászati cégek támogatására szolgáló 23 millió font összegű alap részleteit.

Ezen alappal a kormány azoknak a cégeknek szeretne segítséget nyújtani, amelyeknek az EU-ba irányuló exportja jelentősen visszaesett a szabályok január 1-jei változása óta.

A halászati cégek jelezték, hogy az új szabályok bevezetése előtti plusz papírmunka nagyon megnehezítette az EU-ba való szállítást, így jócskán hátráltatta a vállalkozások működését.

Hétfőn a halexportőrök London központjának minisztériumai előtt tartottak demonstrációt, ezzel hívva fel a figyelmet az ágazat nehézségeire és a vállalkozók megélhetési problémáira.

Boris Johnson elismerte, hogy sokan „bürokratikus késéseket és nehézségeket tapasztalhattak az áruk szállításában” a Csatorna túloldalán lévő vevők felé.

Miután kilépett az EU vámuniójából és az egységes piacból, az Egyesült Királyság exportját új vám- és állat-egészségügyi ellenőrzéseknek vetik alá, amelyek problémákat okoztak a határon.

A Covid tovább rontotta a kérdést, ugyanis az iparágnak a világjárvány miatt az alacsonyabb piaci árakkal és az éttermek keresletcsökkenésével is szembesülnie kellett.

Új határszabályok

A kormány szerint a rendszer a kis és közepes méretű halászati ​​vállalkozásokat célozza meg, akik legfeljebb 100 000 fontot követelhetnek a veszteségeik fedezésére.

Steve Barclay, a pénzügyminisztérium főtitkára elmondta: „Ez a további 23 millió font támogatási csomag segít a halászati ​​ágazatunknak eligazodni a következő néhány hónap kihívásaiban.

„Alapvető fontosságú, hogy egyetlen közösség és régió se maradjon el az Egyesült Királyságban, ezért továbbra is támogatjuk a brit munkahelyeket a pendémiából való visszaállításban. ”

A finanszírozás mellett a kormány képzéseket biztosít a halászati ​​vállalkozásoknak, hogy az új exportfolyamatokhoz könnyebben tudjanak alkalmazkodni.

A miniszterelnök külön vállalta, hogy további 100 millió fontot biztosít az Egyesült Királyság halászflottáinak és a halfeldolgozó ipar korszerűsítésének elősegítésére.

Donna Fordyce, a Seafood Scotland vezérigazgatója elmondta: „A majdnem három hétig tartó aggodalmunk és csalódottságunk hangoztatása után üdvözöljük, hogy meghallgatták az ágazat problémáit és intézkedéseket hoznak.

„Ez az [alap] fénysugarat kínál néhány kis- és középvállalkozás számára, amelyek az elmúlt hetekben bénító veszteségeket szenvedtek el.”

Emellett kiemelte, hogy ugyan a támogatás nagyon szükséges volt, de nem fogja teljesen megoldani a problémákat.

 

Forrás: BBC.com

5/5 - (169 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.