A brit közlekedési miniszter kritizálja az üzemanyag pánikszerű vásárlását

Nagy-Britanniában a Brexit óta teherautósofőr-hiány van. Grant Shapps közlekedési miniszter szerint azonban az üzemanyag-ellátás a szállítási kiesések ellenére is biztosított, a benzinkutaknál történő pánikszerű vásárlásokért pedig egy logisztikai szervezet a felelős.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a benzinkutaknál történő pánikszerű vásárlásokért egy logisztikai szervezetet tett felelőssé. Egy „mondvacsinált helyzetről“ van szó, mondta Shapps a „Sky News“-nak. A médiákat egy szállítási szervezet olyan információkkal látta el, melyek egy nem nyilvános találkozóra vonatkoznak. “Ahogy látják, ez elég sok aggodalomhoz vezetett, hiszen az emberek természetesen reagálnak ezekre a dolgokra”, mondta Shapps.

A közlekedési miniszter az általa bírált szervezetet nem nevezte meg, de a kormány köreiből a “Road Haulage Association” (RHA) nevű legnagyobb logisztikai szervezetre utaltak, mely már hetek óta gyors intézkedéseket követel a tarthatatlan teherautósofőr-hiány ellen. Az RHA becslései szerint nagyjából 100 000 sofőr hiányzik Nagy-Britanniában.

Shapps megpróbálta megnyugtatni a lakosságot. “A jó hír az, hogy van elég üzemanyag. A rossz hír pedig az, hogy továbbra is kígyózó sorokat fogunk látni (a benzinkutaknál), ha továbbra is mindenki tankol akkor is, ha nem kellene.” Arra szólította fel az autósokat, hogy tartsanak mértéket és maradjanak a józanság keretei között.

Mivel a kelet-európai munkavállaló bevándorlók Nagy-Britanniában a Brexit óta már nem szívesen látott vendégek, az országban hiányoznak a teherautó-sofőrök és az árucikkek. Így az utóbbi időben több különféle ágazatnak is meg kellett birkóznia a szállításban és az áruellátásban felmerülő nehézségekkel.

A teherautó-sofőrök hiánya a karácsonyi üzletet is veszélyezteti

A teherautó-sofőrök hiánya a kormányt már hosszabb ideje foglalkoztatja “Lorry Crisis” néven. Egyes kiskereskedelmi szervezetek nézetei szerint ez időközben a karácsonyi üzletet is veszélyezteti.

Az utóbbi időben már egyes benzinkutakat sem tudtak ellátni üzemanyaggal. A médiák tudósításai szerint a kormány az üzemanyag-szállításhoz katonák bevetését helyezte kilátásba. A kormány ezen kívül azt is bejelentette, hogy most mégiscsak kiad 5000 munkavállalási vízumot külföldi teherautó-sofőrök számára. A Brexit óta a képzett szakemberek bevándorlását szigorú bevándorlási szabályok akadályozzák.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (138 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.