A NATO korábbi vezetője szerint az Egyesült Királyságnak erősítenie kell a terrorvédelmet az afgán kudarc után

Az Egyesült Királyságnak ki kell építenie védekezését a terrorista fenyegetés ellen Afganisztán tálib hatalomátvétele miatt – mondta a NATO korábbi vezetője.

George Robertson, volt védelmi miniszter a 2001-es invázió idején volt a NATO vezetője.

Azt mondta a BBC Scotland-nak, hogy „szomorú és beteg” az afganisztáni események miatt.

Azt is hozzátette, hogy a tálibok visszatérése „dzsihadisták egész seregét” vonzotta más országokból.

Az iszlamista csoport azt állítja, hogy „békés hatalomátvételt” szeretnének és egy szóvivő szerint Afganisztán népén nem akarnak bosszút állni.

Az Egyesült Királyság parlamentjének szerdán történő visszahívására Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, hogy senki sem akarja, hogy az ország „táptalaja legyen a terrornak”.

George Robertson Hamilton parlamenti képviselője volt korábban, majd 1999 -ben az Észak -atlanti Szerződés Szervezetének (Nato) főtitkára lett.

Ő volt a felelős a 2001. szeptember 11 -i amerikai támadások és az azt követő Afganisztán invázió idején.

A BBC Good Morning Scotland című műsorában a következőket mondta: „Én voltam az, aki felolvasta a nyilatkozatot 20 évvel ezelőtt az Észak -atlanti szerződés ötödik cikkére hivatkozva, mondván, hogy az USA elleni támadás a NATO összes országa elleni támadás.

„Legjobb esetben ironikusnak, de legrosszabb esetben tragikusnak tartom, hogy a szeptember 11-i évfordulóra néhány hét múlva megemlékeznek, és ismét tálibok irányítják Kabult. Mélységesen lehangoló.”

Robertson báró szerint az afgán rezsim összeomlása „szinte elkerülhetetlen”, miután megerősítést nyert, hogy a nyugati csapatok kivonulnak az országból. Azt is hozzátette, hogy „hatalmas hírszerzési kudarc” történt, ami miatt a vezetők azt hitték, hogy a tálibok nem veszik át a hatalmat gyorsan.

Véleménye szerint az Egyesült Királyságnak most nagyobb „ellenálló képességet” kell kialakítania „olyan terrorfenyegetéssel szemben, amely a jövőben valószínűleg növekedni fog”.

Azt mondta: „Noha a tálibok nyilvánosan azt mondják, hogy nem fognak terrorista csoportokat fogadni, nincsenek abban a helyzetben, hogy ellenőrizzék egész Afganisztánt. Annak érdekében, hogy nyomatékot adjanak az ott látható győzelemnek, a dzsihadisták egész seregét fogják vonzani.” a világ más részeiről is.

„Ők azok, akik a legnagyobb veszélyt jelentik. 2001-ben azért avatkoztunk be, hogy megbizonyosodjunk, Afganisztán nem fogja befogadni a nemzetközi dzsihádista terroristákat. Attól tartok, most újra olyan helyzetben vagyunk, hogy Afganisztán újfent könnyedén befogadhatja őket.”

A tálibok győzelmet arattak, miután átvették a fővárost, Kabult, de Ben Wallace védelmi miniszter szerint az ottani repülőtér katonai része továbbra is nyitott és biztonságos – ez lehetővé teszi az Egyesült Királyságba távozásra jogosultak számára.

Több száz brit állampolgárt menekítenek ki az országból, a brit erőknél dolgozó afgánokkal együtt.

Forrás: BBC.com, Kép: GettyImages

4.3/5 - (178 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.