Boris Johnson miniszterelnök szigorú koronavírus szabályokat hozott a karácsonyi időszakra

Szombat este Boris Johnson miniszterelnök szigorúbb koronavírus- ellenőrzést vezetett be Angliában, és drasztikusan visszafogta a karácsonyi enyhítésekre irányuló terveket.

A tervek törlése és a 4. szintű készültség bevezetése a vírus új, fertőzőbb törzsének megfékezésére törekszik – magyarázta Johnson a sajtótájékoztatón.

Mark Harper a Covid Recovery Groupjának elnöke, amely rendkívül kritikusan viszonyult a kormány stratégiájához, követelte a Parlament visszahívását, hogy a képviselők megvitathassák és szavazhassanak a változásokról.

„Tekintettel a háromlépcsős rendszerre és a kezdeti karácsonyi háztartási szabályokra, amelyeket az alsóház kifejezetten engedélyezett, ezeket a változásokat a lehető leghamarabb a Commons-ban is szavazásra kell bocsátani, még akkor is, ha ez a ház visszahívását jelenti”-mondta.

Harper a bejelentés után a mait „nagyon szomorú napnak” nevezte, mondván, a többszintű korlátozások ellenére is „sikertelenül teljesítették a Covid terjedésének lelassítását”.

„A kormány azt várja az emberektől, hogy feláldozzák a karácsony megosztásának esélyét a családdal, a barátokkal és a szeretteikkel, mindössze néhány nappal az ellenkezőjének ígérete után” – folytatta.

„Ha a kormány a lakosság és a Parlament támogatását akarja, akkor egyértelmű kilépési stratégiát kell közzétennie ebből a rémálomból fakadó, káros lezárások és korlátozások ciklusából.”

Az angliai koronavírus-esetek száma az elmúlt két hétben erősen megugrott a vírus egy olyan változata miatt, amely a tudósok szerint akár 70% -kal is jobban fertőző. Johnson szerint a kormánynak sürgős lépéseket kellett tennie.

„Nagyon nehéz szívvel kell mondanom, de nem folytathatjuk a karácsonyt a tervek szerint” – mondta Johnson a sajtótájékoztatón. – Őszintén hiszem, hogy nincs alternatíva előttünk.

London és Délkelet-Anglia – vagyis az angol lakosság körülbelül egyharmada – jelenleg a háromszintű szabályrendszer legmagasabb szintjén van, de most egy új, 4-es szintre kerülnek.


Az ebbe a kategóriába tartozó embereknek otthon kell maradniuk az olyan alapvető okok kivételével, mint a munkába járás. Emellett minden nem alapvető kiskereskedelmi egység bezár, csak úgy, mint a beltéri szabadidős és szórakozási lehetőségek is.

Johnson szerdán és pénteken is úgy nyilatkozott „embertelen” lenne betiltani a karácsonyt és reméli, nem lesz szükség egy harmadik lezárásra.

Azok azonban, akik most a 4-es szintbe tartoznak, karácsonykor sem keveredhetnek másokkal. A többiek pedig csak 1 napig láthatják a családot a karácsonyi ünneplés alkalmából.

Az új szabályok december 19. szombat éjféltől lépnek életbe.

Forrás: dailymail.co.uk

 

4.9/5 - (331 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.