Csökkent a brit gazdaság teljesítménye júliusban

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése szerint 0,5 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) júliusban az előző hónappal összevetve.

Júniusban 0,5 százalékos havi GDP-növekedést mértek a brit gazdaságban. A júliusi visszaesés jelentősen meghaladta a várt mértéket: az elemzői előrejelzések átlaga 0,2 százalékos havi összevetésű GDP-csökkenést valószínűsített arra a hónapra.

A várakozásoknál gyengébb eredmény az ONS elemzése szerint elsősorban a túlnyomóan esős júliusi időjárás és a több ágazatban meghirdetett sztrájksorozatok következménye.

A statisztikai hivatal szerdai beszámolója szerint a júliussal zárult három hónapban 0,2 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye az áprilisban véget ért háromhavi összehasonlító időszakhoz képest – közölte az MTI.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a friss GDP-becslés szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte: az elmúlt fél évben július volt a harmadik olyan hónap, amikor csökkent a brit GDP-érték, és a brit gazdaság rövid távú kilátásai is gyengék, nem utolsósorban a magas jegybanki kamatszint jellemezte környezet miatt.

A ház közölte: azzal számol, a jelenlegi nehéz üzleti környezetben a brit gazdaság az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben enyhe recesszióba kerül.

A CEBR elemzői 2023 és 2024 egészére is gyenge teljesítményt várnak: szerdai előrejelzésük szerint a brit hazai össztermék mindkét évben 0,4 százalékkal növekszik.

Fotó: iStock

5/5 - (296 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.