Több mint négymillió illegális párologtatót foglaltak le a határon

A határon lefoglalt illegális vape-ek száma tavaly megnégyszereződött, a brit hatóságok az engedély nélküli behozatallal küzdenek a fiatalok párologtatásának megugrása közepette.

Az elmúlt 12 hónapban több mint 4,5 millió, közel tíz tonna súlyú párologtatót foglaltak le, négyszer többet, mint 2022-ben. A számadatokat egy információszabadságra (FOI) vonatkozó kérést követően juttatták el a BBC-hez.

A kormány hamarosan új szabályokat jelent be az iparágra vonatkozóan, beleértve az eldobható párologtatók lehetséges betiltását.

Az egyszer használatos termékek népszerűsége a világjárvány óta ugrásszerűen megnőtt. A fényes csomagolás és az édességekről és üdítőkről elnevezett ízek miatt a gyermekek védelme érdekében a forgalmazás korlátozására szólítottak fel. A 18 éven aluliaknak történő értékesítésük illegális.

Az eldobható e-cigaretták nikotintartalmára szigorú korlátozások vonatkoznak az Egyesült Királyságban: 2 ml folyadék mindössze 20 mg nikotint tartalmaz milliliterenként, ami körülbelül 500-600 slukknyi gőzt biztosít.

Az Egyesült Királyságban azonban széles körben elérhetőek a kínai gyártmányú párologtatók, amelyek sokkal nagyobb mennyiségű folyadékot tartalmaznak, és több ezer slukkot ígérnek.

A londoni Oxford Streeten nyíltan árulnak illegális, eldobható párologtatókat, amelyek 3500 slukkot kínálnak. A BBC News két brit online kiskereskedőnél is könnyedén tudott vásárolni két darab, 4,5 ml folyadékot tartalmazó párologtatót.

„Ott vannak kint fényes nappal, jól látható helyen. Ijesztő, hogy mennyire elterjedtek. Az emberek megússzák a dolgot. Teljesen büntetlenül járhatnak” – mondta Dan Marchand, a Vape Club online kiskereskedője.

Ezerszeres növekedés

A BBC-nek egy FOI-kérelemre válaszul kiadott adatok azt mutatják, hogy a határőrség 2021-ben mindössze 4430 eszközt foglalt le, ami 2022-ben 988.064-re, 2023 januárjától októberéig pedig 4.537.689-re nőtt.

A legális párologtatókkal ellentétben az illegális e-cigarettákat nem regisztrálja a Gyógyszer- és Egészségügyi Termék Szabályozó Ügynökség, és nem esnek át minőség-ellenőrzési folyamatokon, így káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak.

A termékszabályokat semmibe vevő kiskereskedők pedig nem biztos, hogy lelkiismeretesen betartják a 18 éven aluliaknak történő értékesítés tilalmát.

A Belügyminisztérium szóvivője szerint a kormány nem tűri az illegális termékek és káros áruk, például az illegális vagy hamisított párologtatók árusítását.

„A határőrség szorosan együttműködik a bűnüldöző partnerekkel az információk megosztása érdekében, és komoly tapasztalatokkal rendelkezik a tiltott áruk célba vételében” – tették hozzá.

A legtöbb esetben a határőrség a termékbiztonsági szabályok megsértése miatt foglalja le a párologtatókat, de lefoglalja a legális párologtatók hamisított változatait és a vámeljárásokat megsértő szállítmányokat is.

Míg a Border Force felelős a tengerentúlról Nagy-Britanniába érkező párologtatók feltartóztatásáért, az Egyesült Királyságba való megérkezésük után a felelősség a helyi tanácsok kereskedelmi szabványokkal foglalkozó csoportjaira hárul.

Az illegális párologtatók elleni fellépés

Tavaly áprilisban a kormány hárommillió fontot jelentett be az illegális párologtatók és a kiskorúak általi értékesítés elleni lecsapás finanszírozására.

A Joseph-művelet keretében a Chartered Trading Standards Institute tavaly több mint egymillió párologtatót foglalt le, a tisztviselők 2000 kiskereskedelmi üzlethelyiséget kerestek fel, amelyek során bizonyítékot találtak arra, hogy ötszáz kiskorúnak voltak hajlandóak eladni.

Eközben a Vape Club saját kutatást végzett, és FOI-kérést küldött 389 önkormányzatnak az Egyesült Királyságban, hogy megkérdezze a Kereskedelmi Szabályozókat, az elmúlt öt évben hány vape-et foglaltak le.

A 152 válaszból kiderült, hogy a lefoglalások száma a 2020-as szinte nulláról tavaly több mint 1,5 millióra emelkedett.

Manchesterben – amely a legális és illegális vape-kereskedelem egyik központja – a Trading Standards 2023-ban 158000 illegális vapét foglalt le, ami több mint tízszeres növekedés az előző évhez képest.

2022-ben a tanács és a rendőrség elindította a „Vulcan-hadműveletet”, a hamisított áruk kereskedelmének felszámolását: számos illegális vape-et, valamint hamisított luxuscikkeket, vényköteles gyógyszereket és készpénzt fogtak el.

A tanács úgy véli, hogy a megnövekedett fogásszám a megugrott illegális tevékenységnek köszönhető.

A Heathrow repülőteret is magában foglaló London Borough of Hillingdonban azonban meredeken csökkent a vape-foglalások száma. A 2022-es 1,35 millióról tavaly 224 ezret foglaltak le. A tanács szerint a repülőtér körüli fokozott végrehajtás arra késztethette az importőröket, hogy más útvonalakat használjanak.

Eközben Kent megye tanácsa a BBC-nek elmondta, hogy a határőrséggel együttműködve több mint 440.000 vape-et foglalt le az üzletekben és a Csatorna kikötőiben.

Egyszerhasználatos tilalom?

A kormány várhatóan hamarosan új szabályokat vezet be a piac szigorítása érdekében, amelyek az eldobható párologtatók teljes betiltásától kezdve a kiskereskedők engedélyezési rendszerén át az adóig terjedhetnek.

Az egyszer használatos termékek megadóztatásának támogatói azzal érvelnek, hogy ha ugyanolyan szigorúan ellenőrzött rendszernek vetnék alá őket, mint a cigarettát és az alkoholt, az segítene csökkenteni az illegális behozatalt.

Dan Marchand és mások az iparágban azonban azzal érvelnek, hogy az eldobható termékek betiltása az illegális párologtatók iránti kereslet megugrását eredményezné.

„Ha betiltják az eldobható párologtatókat, akkor a Border Force-nak és a HM Revenue and Customsnak sokkal nagyobb feladatot kell majd megoldania annak megakadályozására, hogy illegális párologtatókat hozzanak be az Egyesült Királyságba, ami még inkább szükségessé teszi egy megfelelően átgondolt és végrehajtott stratégia kidolgozását” – mondta Deborah Arnott, az Action on Smoking and Health dohányzásellenes jótékonysági szervezet vezérigazgatója.

Fotók: archívum

5/5 - (218 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.