A Covid óta megtorpant a dohányzás csökkenése

A dohányzás évtizedek óta tartó csökkenése a világjárvány óta szinte megállt Angliában – derül ki egy tanulmányból.

A csökkenés üteme a világjárványt megelőző évek 5,2 százalékáról mindössze 0,3-ra lassult 2020 áprilisa és 2022 augusztusa között a kutatás szerint, melynek vezetője úgy gondolja, valószínű, hogy több fiatal kezdett el dohányozni, ezért sürgős intézkedésekre van szükség.

A kormány közölte, hogy „bátor lépéseket” tesz Anglia füstmentessé tétele érdekében, beleértve a törvényes korhatár emelését.

A 101.960, a lakosságot reprezentáló felnőtt körében végzett felmérések alapján a kutatók becslése szerint 2017 júniusában 16,2 dohányzott, ami a járvány kezdetére, 2020 márciusára 15,1-re csökkent, de 2022 augusztusában már csak 15 volt, azóta a csökkenés lassabb üteme következetes maradt.

Az Office for National Statistics adatai is azt mutatják, hogy 2000 és 2020 között évről évre csökken a dohányzás.

Dohányzásellenes erőfeszítések

A tanulmány szerint a világjárvány idején 120 százalékkal nőtt a leszokók aránya, és 40-nel a leszokási kísérletek száma. Ezeket azonban ellensúlyozta a dohányzást elkezdők számának növekedése, beleértve a 18-24 évesek körében tapasztalt emelkedést is.

A kormány 2019-ben célul tűzte ki, hogy Anglia 2030-ra füstmentes legyen.

A University College London (UCL) kutatói szerint azonban ez valószínűleg nem fog teljesülni, és arra sürgetik a kormányt, hogy „gyújtson rá újra” a dohányzásellenes erőfeszítésekre.

Társadalmi elszigeteltség

Dr. Sarah Jackson, az UCL Járványtani és Egészségügyi Intézetének vezető szerzője a BBC News-nak elmondta, hogy az eredmények a világjárvány kezdetén a fiatalok dohányzásában bekövetkezett lépésváltásra utalnak.

„Határozottan úgy tűnik, hogy lelassult az előrelépés a dohányzást elkezdő fiatal felnőttek számának csökkentésében” – mondta.

A kutatók a világjárvány idején a fiatal felnőttek körében magasabb stressz- és társadalmi elszigeteltségi szintet figyeltek meg. Dr. Jackson szerint azonban más tényezők is szerepet játszhatnak, és óva intett az önelégültségtől.

„Egyedülállóan halálos”

„Nagyon aggasztó, hogy szinte azt feltételezzük, megoldottuk a fiatalok dohányzásának problémáját.”

Dr. Jackson szerint a fiatal felnőttek azért kezdhettek el dohányozni, mert azt hitték, hogy az e-cigaretta ugyanolyan rossz hatással van rájuk.

„Sok szó esett a párologtatásról, és a fiatalok körében valóban nem voltak egyértelműek a párologtatás és a dohányzás kockázatai. Előbbi kockázatai lényegesen kisebbek, mint a dohányzásé. Utóbbi egyedülállóan halálos, mégis a legtöbb aggodalom a fiatalok párologtatásával kapcsolatos.” – emelte ki.

A kutatók támogatták a dohányzási korhatár emelésére vonatkozó kormányzati javaslatot, ami azt jelentené, hogy az idén 14. életévét betöltő gyermek soha nem vásárolhatna legálisan cigarettát.

A Cancer Research UK által finanszírozott és a BMC Medicine folyóiratban közzétett kutatás azt is javasolja, hogy 2020 áprilisa és 2022 augusztusa között:

  • A dohányzás csökkent a 45-65 évesek körében.
  • A dohányzás csökkenésének megtorpanása a tehetősebb társadalmi csoportok körében volt a legmarkánsabb.
  • A csökkenés lassulásában szerepet játszhat az is, hogy a korábbi dohányosok visszaesnek.

A kutatók szerint a világjárvány idején az otthoni munkára való átállás hozzájárulhatott a magányossághoz és a rossz mentális egészséghez, ami miatt az emberek kevésbé hajlamosak leszokni a dohányzásról.

A fizikai dolgozóknak talán több pénzügyi gondjuk volt, ami ahhoz vezetett, hogy a dohányzás kevésbé lett megfizethető.

Az Action on Smoking and Health nevű jótékonysági szervezet szerint a kormányzati intézkedések hatására a dohányzás aránya csökkeni fog, ahogyan az a múltban is történt.

„A kormány által nemrég bejelentett ambiciózus program elindíthat minket a helyes úton” – mondta Deborah Arnott vezérigazgató. „De nem szabad időt vesztegetni, míg a szavakat tettekre váltsuk.”

Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium közölte, hogy megduplázta a dohányzásról való leszokást segítő szolgáltatások finanszírozását, így 360.000 embernek segített leszokni, és egymillió ingyenes párologtatót tervez biztosítani a dohányosoknak.

Wales 2030-ig, míg Skócia 2034-ig kívánja elérni a dohányzásmentességet.

Fotó: Freepik

5/5 - (228 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.