Londonban az újabb látványosan értelmetlen építményt tervezik

Londonban az újabb látványosan értelmetlen építményt tervezik: egy olyan rendezvények megrendezésére építendő golyót, mely állandóan világítana.

Amikor Boris Johnson 2012 júniusában, akkoriban még polgármesteri minőségben, röviddel az olimpiai játékok megkezdése előtt az “Emirates Air Line” nevű, a Temze felett Greenwich és a “Royal Docks” között áthaladó függővasutat felavatta, azt állította, hogy úgy érzi magát, mint a függővasutak Jurij Gagarinja. Egy jellemzően értelmetlen Johnson-féle hanganyag egy tipikus Johnson-féle projekt aláfestéséhez – egy megdicsőült sífelvonó az O2-rendezvénycentrum és az Excel ipari vásárcsarnokai között a privát gazdaság erőteljes bevonásával egy városi építkezési tervbe. A 74 millió eurós költségből 45 milliót akkoriban az Emirates Légitársaság viselt.

Londonnak sok hasonlóképpen látványos, idétlen és látványosan idétlen építkezési projektet kellett elviselnie. A “London Eye” például, melyet akkoriban még “Millennium Wheel”-nek hívtak, az ezredfordulón a belvárosi óriáskerekek felállításának divatját kezdeményezte. A Labour-párti polgármester Ken Livingstone és Tory-párti utóda Johnson hatásvadász felhőkarcolók tömeges megépítését engedélyezte. Ezek közé tartozik az uruguayi Rafael Viñoly “Walkie Talkie”-ja a Fenchurch Street-en, melynek homorú üveghomlokzata az alatta fekvő utcát erős napsugárzás esetén nagyjából 91° Celsiusra fűtötte fel, míg végül egy hálóval letakarták. A város egyéb részei, leginkább Chelsea, időközben Disney-jellegű marcipánmodell-városkákhoz hasonlítanak.

Ehhez a furcsa építmény-kiállításhoz hamarosan egy “MSG Sphere” nevű építmény is csatlakozhat Kelet-London Stratford városrészében, mely, amennyiben megkapja az építési engedélyt, a közvetlen környezetében a szó legszorosabb értelmében mindent túl fog ragyogni. A tervek az US-amerikai “Madison Square Garden Entertainment” (MSGE) nevű rendezvényszervezési vállalat tollából származnak, mely ugyanezen a néven egy több célra használható arénát üzemeltet Manhatten-ben. A gömb alakú épületet, ahogy a vállalat hirdeti, “lebilincselő élmények új generációja” számára tervezték, 21 500 nézőnek biztosít férőhelyet, belsejében megtalálható a világ legnagyobb és legmagasabb feloldású képernyője és egy vibráló talajból és audio-technológiából álló “infrahang-érzékelő rendszert” is kínál, hogy “a hangok minden egyes ülőhelyhez eljussanak”. A legnagyobb őrület a tervezett homlokzat, egy öt hektár nagyságú gömb alakú képernyő. Ez egész nap világítana és a 24 órából 12 óra hosszat reklámokat sugározna.

A gömb megépítésére vonatkozó tervek Sadiq Khan polgármestert kínos helyzetbe hozhatják

Az MSGE, melynek alapítója, James Dolan, Donald Trump 2016-os és 2020-as évi amerikai elnöki választási hadjáratát több százezer dollárral támogatta, jelenleg egy csaknem ugyanilyen világító gömböt épít Las Vegasban, mely valószínűleg 2023-ban lesz kész. Las Vegas programja mindig is a rikító és a túlméretezett volt. Stratfordban ez a stílus 2012-ben jelent meg először, amikor a környéket az olimpiai játékok miatt várostervezési meggondolásból teljesen megváltoztatták. Az óriási “Westfield Shopping Centre” és a különféle olympiai rendezvények helyszínei úgy hatottak, mintha UFO-k szálltak volna le ebben az addig inkább elhanyagolt városrészben.

Az olimpiai stadion, melyet időközben a “West Ham United” futballklub használ “London Stadium” néven, 60 000 néző számára biztosít férőhelyet. Az, hogy miért kell a “Westfield” mögött elterülő alig két hektár nagyságú területen – éppen a vasútállomás reménytelen túlterheltségére való tekintettel – feltétlenül még egy hatalmas arénát is építeni, nem igazán nyilvánvaló. Ráadásul olyan jellegű aggodalmak is felmerülnek, hogy a gömbből áradó fény-szennyezés ébren tartaná a környék lakóit és vakítaná a tömegközlekedésben dolgozó jármüvezetőket. Stratfordban sokan tiltakoznak a tervek ellen.

Amikor 2018-ban a terveket első alkalommal bemutatták, az egyébként viszonylag okos Labour-párti polgármester Sadiq Khan az “MSG Sphere”-t “egy további világszínvonalú rendezvényhelyszínnek” nevezte a föváros számára. De aztán a saját tervezési irodája jutott arra a következtetésre, hogy az épület nem felel meg saját várostervezési elképzeléseinek. Amennyiben szeptemberben a londoni építési bizottság a 3 000 oldalas építkezési kérvényt engedélyezi, Khan, akié az utolsó szó, kínos helyzetbe kerülhet. Egy olyan tervet, mely az olimpiai játékok befejezése után ugyanezzel a területtel kapcsolatban egyszer már említésre került, mindenesetre sikerült végérvényesen kiküszöbölni: Akkoriban felmerült az ötlet, hogy ezen a helyen létre kellene hozni egy óriási fedett sílesikló pályát. Boris Johnson lelkesedése nem ismert határt.

Forrás: sueddeutsche.de

5/5 - (219 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.