Nagy-Britanniában a Brexitet követően teherautósofőr-hiány lépett fel

A bevásárlóközpontok üres polcai láthatóvá teszik a Brexit következményeit. A brit szállítók viszont még egy problémával állnak szemben: Nagy-Britanniában teherautósofőr-hiány van. Ez pedig egyre több problémához vezet. A brit bevásárlóközpontok polcain tátongó réseket már hetek óta nem lehet nem észrevenni.

A „British Retail Consortium“ nevű kereskedelmi szövetség megerősítette a „szállítási láncban felmerülő apróbb nehézségeket“. A Tesco bejelentése szerint is, mely az egyik legnagyobb brit bevásárlóközpont-lánc, szórványos zavarok lépnek fel az egész ágazatban észlelhető sofőr-hiány miatt. Ez egyes termékek esetében a kínálat csökkenéséhez vezet.

Ez az olyan benzinkutakat és gyárakat is érinti, melyek a termelés szüneteltetésére kényszerülnek. „Minden, amit Nagy-Britanniában megkaphatunk, egy teherautó rakterében érkezik hozzánk“, mondta Rod MacKenzie, a „Road Haulage Association“ nevű logisztikai szövetség elnöke. Véleménye szerint a sofőr-hiány azt jelenti, hogy sok nagy bevásárlóközpont csak napi egy szállítmányt kap nagyjából három helyett.

A problémának a Brexithez is köze van. Azóta nagyjából 20 000 európai sofőr nem dolgozik már Nagy-Britanniában, mert az EU-ból történt kilépés óta elhagyták az országot. Az új jelentkezők jelentős akadályokba ütköznek, mert a szükséges vízumokkal kapcsolatos eljárás drága és bonyolult.

A “Road Haulage Association” szerint ezen kívül havonta idősebb sofőrök ezrei mennek nyugdíjba. A vírushelyzet miatt ráadásul a teherautóvezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgák tízezrei maradtak el, melyek gondoskodhattak volna az utánpótlásról. Pillanatnyilag összesen 100 000 sofőr hiányzik, mondja MacKenzie. A brit kormány eddig lazított a teherautók volánja mögött eltölthető maximális utazási időn. Rövid határidejű vízumokra van szükség az EU-ból érkező sofőrök számára, a képzést pedig nagyobb mértékben kell szubvencionálni, hogy az olyan emberek esetében is szóba jöhessen, akik ebbe nem tudnak 5000 – 10 000 fontot invesztálni. A “British Retail Consortium” és a “Logistics UK” nevü szövetség követelései hasonlóak. A brit kormány viszont felhívja a figyelmet az EU-polgárokra érvényes mozgásszabadság megszüntetésére a Brexitet követően és felszólítja a brit vállalatokat brit munkaerők alkalmazására.

Forrás: sueddeutsche.de

5/5 - (344 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.