Németek fognak teherautókat vezetni Nagy-Britanniában?

A kormány németek ezreivel vette fel a kapcsolatot, mert a vezetési engedélyük feljogosítja őket arra, hogy kisteherautókat vezethessenek. Meg kell gondolniuk, hogy nem akarnak-e „visszatérni“ a távolsági kamionsofőrök szakmai ágazatához – akkor is, ha eddig még életükben nem ültek teherautó volánja mögött.

Egy tudósítás szerint számtalan Nagy-Britanniában élő viszonylag régi jogosítvánnyal rendelkező német kapott levelet a brit kormánytól az akut teherautósofőr-hiány miatt. Azoknak az országban lakó németeknek az ezreivel vették fel a kapcsolatot, akik 1999 előtt szereztek jogosítványt, mert ez felhatalmazza őket kisebb teherautók vezetésére, hozta nyilvánosságra az „Independent“ nevű lap.

A Közlekedési Minisztérium levelében, melyre az újság hivatkozik, a címzetteket arra ösztökélik, hogy gondolkodjanak el a távolsági kamionsofőrök szakmai ágazatához történő „visszatérésen“ – akkor is, ha a címzettek közül sokan még életükben nem ültek teherautó volánja mögött. „A logisztikai ágazat a teherautó-sofőrök számára nagyszerű lehetőségeket nyújt, a munkahelyi körülmények pedig a teljes szektorban javultak“, hangzik a levélben. „Az Ön képességeire és tapasztalataira még soha nem volt annyira szükség, mint most.“

A brit Közlekedési Minisztérium azt mondta, hogy ezt a levelet majdnem egymillió olyan embernek elküldték, aki teherautó-vezetői jogosítvánnyal rendelkezik. A címzettek listáját adatvédelmi okokból nem lehetett pontosabban leszűrni szakmai végzettségek szerint.

Azok az autóvezetők, akik 1999 előtt kiállított német jogosítvánnyal rendelkeznek, meghatározott feltételek mellett vezethetnek olyan kisebb teherautókat, melyek maximális súlya 7 500 kilogramm.

A fejvadászok teherautó-sofőröket keresnek

„Jó tudni, hogy a Brexit után még mindig vannak munkahelyi perspektíváink“, mondta egy 41 éves német férfi az „Independent“-nek, aki feleségével együtt Londonban él. „Ha Németországba mentünk volna, valószínűleg soha nem akartak volna fejvadászok arra csábítani, hogy legyek teherautó-sofőr.“ De egyelőre inkább mégis megtartja a munkahelyét egy tőkebefektető banknál, a felesége pedig még soha nem vezetett egy Volvo-nál nagyobb autót és ezt a „felvillanyozó lehetőséget“ valószínűleg ő is vissza fogja utasítani.

Az akut sofőrhiány a szigeten pillanatnyilag drasztikus következményekkel jár: A még nyitva tartó benzinkutak előtt hosszú sorok kígyóznak, mivel az üzemanyag-szállító kamionok sokat közülük nem tudnak időben ellátni.

A bevásárlóközpontok polcai is részben kiürültek már. Az országot a pandémia időszakában sok Kelet-Európából származó sofőr elhagyta. A Brexitet követő szigorú szabályzat arról gondoskodik, hogy sokan ne is térjenek vissza. A kormány most abban reménykedik, hogy néhány ezer sofőr számára kiállított karácsonyig behatárolt rövid lefutású vízummal segíthet a helyzeten.

Hétfőtől katonák fognak a volán mögött ülni

A brit kormány a benzinellátásban felmerült nehézségek áthidalására hétfőtől a hadsereget fogja bevetni. A kormány pénteki közleménye szerint a hét végén 200 katona – köztük 100 hivatásos teherautó-sofőr – befejezi a megfelelő gyakorlati képzést, és ezek hétfőtől megkezdhetik a szállítást. Nagy-Britanniában a becslések szerint 100 000 teherautó-sofőr hiányzik.

A szállítási problémák miatt a karácsonyi bevásárlások időszaka előtt a használati cikkek meg fognak drágulni. A mezőgazdák pénteken arra figyelmeztettek, hogy a disznók tömeges letaglózása fenyeget, mert a hentesek és a vágóhidakon dolgozók esetében is munkaerőhiány lépett fel.

Az elmúlt héten vasárnap a kormány Londonban 5 500 meghatározott időszakra érvényes vízumot ígért a szárnyashús-feldolgozásban résztvevő dolgozók számára. Ezt azonban sokan visszautasították, mert túl rövidnek tartották az említett időszakot.

Forrás: faz.net

4.9/5 - (325 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.