Újra megnyílnak az általános iskolák: káosz és kétkedés a tanárok és szülők körében

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a kormányra, hogy a koronavírus-esetek rohama közepette a karácsonyi szünet után még két hétig bezárják Anglia összes iskoláját.

A tanári szakszervezetek azt mondták az általános iskolai személyzetnek, hogy nem biztonságos visszatérni a munkába, és távoktatásra szólítottak fel.

A vezető tanárok jogi lépéseket tettek ezért, hogy a minisztereket arra kényszerítsék, tárják fel az egyes iskolák hétfői újranyitására vonatkozó döntés mögött meghúzódó adatokat.

A kormány szerint a döntések új fertőzések számán és az NHS nyomásán alapulnak.

Káosz a szülők számára

Várhatóan hétfőn nyit meg a legtöbb általános iskola Angliában, míg a középiskolák szakaszosan nyitnak újra, a vizsgaév tanulói január 11-én, mások pedig várhatóan egy héttel később térnek vissza.

Pénteken Gavin Williamson oktatási miniszter bejelentette, hogy hétfőn minden londoni általános iskola zárva marad – ez megváltoztatja azt a döntést, hogy csak bizonyos városrészekben lévő iskolákat tartanak bezárva.

A Brighton and Hove Council másutt azt javasolta az általános iskoláknak, hogy a jövő héten váltsanak távoktatásra.

Eközben a Királyi Orvostudományi Kollégium elnöke, Andrew Goddard professzor a BBC-nek elmondta, hogy a koronavírus új, rendkívül fertőző törzse elterjedt az egész országban.

A Nemzeti Oktatási Unió (NEU) szerint, – amely az Egyesült Királyság legnagyobb oktatási szakszervezete és több mint 450 000 taggal rendelkezik -, az általános és középiskoláknak az iskolai szünet után további két hétig zárva kellene maradniuk.

Az Országos Fejlesztő Tanárok Szövetsége (NAHT) arra szólította fel az összes iskolát, hogy „a legtöbb gyermek számára határozott időtartamra” rendezkedjenek át otthoni tanulásra. Továbbá útmutatást fog kiadni az iskolák és vezetőik számára, hogy a munkába való visszatérést megtagadó tanárok ellen ne éljenek szakciókkal.

Az ASCL és a NAHT jogi lépéseket tettek annak érdekében, hogy az Oktatási Minisztérium megosszon velük minden olyan információt, amely igazolja, „miért gondolják biztonságosnak az iskolák újra nyitását hétfőn, tekintettel az új Covid-19 változat erősebb fetőzőképességére”. Dr. Mary Bousted elmondta, hogy ha a kormány nem „tenné meg a megfelelő lépéseket”, akkor tájékoztatná tagjait „törvényes jogukról, hogy megtagadhatják a nem biztonságos munkavégzést”.

A Független Iskolák Tanácsa (ISC), amely az Egyesült Királyságban több mint 1300 független iskolát képvisel, azt mondta, hogy „sürgős tisztázást” kér a kormánytól a terveivel kapcsolatban.

Julie Robinson, az ISC vezérigazgatója elmondta: „Minden iskola a biztonságot helyezi előtérbe, és aggódik közösségeiért. A független iskolák osztják a szakszervezetek által ma kifejtett aggályokat.”

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (211 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.