A benzin-krízis enyhülése? A benzinkutak szövetsége nem ért egyet a kormánnyal

Az üzemanyag-krízist újra „kézben tartjuk“, hangzik a brit kormány oldaláról. Ezt viszont a benzinkutak szövetsége nem igazolhatja. A benzinkutak egynegyed része ugyanolyan bajban van, mint eddig is – annak ellenére, hogy megérkezett az utánpótlás.

A PRA (a brit benzinkutak szövetsége) a kormánnyal ellentétben nem lát enyhülést a benzin-krízisben. A „Petrol Retailers Association“ (PRA) csütörtöki tájékoztatója szerint a benzinkutak 27%-a továbbra sem rendelkezik üzemanyag-kínálattal. Ez a szám megegyezik az előző napi aránnyal, mondta Gordon Balmer, a szövetség elnöke. Sok benzinkútnál továbbra is hosszú sorok kígyóznak, leginkább Londonban és Anglia déli részén. Boris Johnson miniszterelnök ezzel szemben a feszült helyzet enyhüléséről beszélt.

Simon Clarke, a gazdasági minisztérium főtitkára, a „Sky News“-nak azt mondta, hogy „több üzemanyagot szállítanak a benzinkutaknak, mint amennyit azok eladnak, a krízist tehát újra teljes mértékben kézben tartjuk“.
Balmer elnök ezzel szemben továbbra is ellátási nehézségekről beszélt: Bár a szövetség tagjai arról számolnak be, hogy valóban kapnak üzemanyag-szállítmányokat, ezek a példátlan mértékű kereslet miatt a szokásosnál gyorsabban fogynak el. „Nem szabad elfelejteni, hogy az üzemanyag-tartalékok az olajfinomítókban és az olajterminálokban normál szinten állnak, csak a szállítási kapacitás lett kisebb a jelenleg fennálló teherautósofőr-hiány miatt“, mondta Balmer a továbbiakban.

A benzin-krízis enyhítése érdekében az elkövetkező napokban katonák kerülnek bevetésre. A kormány hétfőn este rendelte el a hadsereg bevetését. A brit benzinkutak előtt a múlt hét óta hosszú sorok képződnek. A káosz oka az ellátási problémákban rejlik – az országban a Brexit és a pandémia miatt teherautó-sofőrök tízezrei hiányoznak. A kormány ezzel szemben leginkább a pánikszerű vásárlásokra hivatkozik.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (125 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.