A britek kereskedelmi partnereket keresnek a Közel-Keleten

Nagy-Britannia a Brexitet követően új kereskedelmi együttműködéseket keres és úgy tűnik, hogy ezeket a Közel-Keleten fogja megtalálni. A Perzsa-öböl menti országokkal folytatott tárgyalások keretein belül új megegyezéseknek kell születni.

Nagy-Britannia és a Perzsa-öböl menti Együttműködési Tanács 6 tagországa egy szabad kereskedelmi megegyezésről akar tárgyalni. Sajed bin Rasid al-Sajani, Bahrain ipari minisztere, ezt az államszövetség nevében hozta nyilvánosságra. A brit kormány először is „egy a nyilvánossággal és a vállalatokkal lebonyolított 14 napos megbeszélésről“ beszélt. Ennek értelmében a hivatalos tárgyalásoknak 2022-ben kell megkezdődni.

Anne-Marie Trevelyan brit külkereskedelmi miniszter a Perzsa-öböl menti országokkal kötött kereskedelmi megegyezést „óriási esélynek“ nevezte a brit vállalatok számára. Ennek a leglényegesebb területei az élelmiszeripar, a digitális szolgáltatások és az újrahasznosítható energiák. Ezen kívül további szempont, hogy „mélyüljenek a kapcsolatok egy olyan földrajzi területen, mely stratégiai érdekeink szempontjából döntő jelentőséggel bír“, jelentette ki Trevelyan.

A Perzsa-öböl menti Együttműködési Tanácshoz Bahrain mellett Szaudi-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Kuvait és Oman tartozik. A brit kormány adatai szerint a Nagy-Britannia és az Együttműködési Tanács államai között folyó kereskedelem értéke az elmúlt évben több, mint 30 milliárd font volt (ez nagyjából 35 milliárd eurónak felel meg). Az EU-ból történt kilépés óta a brit kormány aktívan törekszik az új kereskedelmi szerződések megkötésére egy sor országgal és államközösséggel.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (328 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.