Rég nem költöttek ennyit a britek albérletre

Az átlagos brit bérlő bruttó fizetésének több mint 28 százalékát költi bérleti díjra – derül ki a BBC-vel megosztott adatokból. A Zoopla ingatlanportál szerint ez azt jelenti, hogy az emberek fizetésükből többet költenek erre a célra, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

Az adatok szerint a bérleti díjak közel két éve gyorsabban nőnek az Egyesült Királyságban, mint a bérek. Ez azt jelenti, hogy az monarchia nagy részén a bérleti díjak megfizethetősége egy évtizede nem volt ennyire rossz. A bérbeadókra nehezedő emelkedő jelzálogkamatok nyomása, valamint az ingatlanok iránti, a rendelkezésre álló ingatlanok számát meghaladó kereslet együttesen növelte a bérlők költségeit.

A lakbér jelenleg jellemzően a jövedelmek 28,3 százalékát teszi ki, szemben az elmúlt 10 év átlagában mért 27 százalékával.

A százalékos arányban kifejezett kis emelkedés így is jelentős hatással lehet az emberek pénzügyeire.

Ha pedig egy első vásárlónak jelzáloghitele lenne ugyanarra az ingatlanra, az a fizetés 26 százalékát venné el a jelentés szerint.

A jövedelmeknek a lakbérre fordított része a különböző régiókban eltérő: még Londonban is, ahol a lakbér korábban a bérek nagyobb részét tette ki. A fővárosban a (bér)lakhatási költségek még mindig a bruttó jövedelem 40 százalékát teszik ki, ami a legmagasabb arány az Egyesült Királyságban.

Az egy évvel korábbihoz képest 15 egymást követő hónapban több mint 10 százalékos volt a tipikus emelkedés.

Áprilisban Londonban 13,5 százalékkal, Skóciában 13,1 százalékkal, Északnyugat-Angliában pedig 10,5 százalékkal volt magasabb a bérleti díj, mint egy évvel korábban.

„A magasabb bérleti díjak hatása nem egységes, az alacsony jövedelműek viselik a legnagyobb terhet” – mondta Richard Donnell, a Zoopla ügyvezető igazgatója.

A Zoopla szerint a legtöbb régióban 20-40 százalékkal kevesebb kiadó lakás van, mint a járvány előtt. Eközben sokkal több bérlő van, mint az elmúlt öt év átlagában – ez a növekvő albérleti díjak egyik fő oka. A helyzet valószínűleg tovább fokozódik, mivel a nyári hónapokban hagyományosan megélénkül a kereslet.

Az ingatlanportál háromhavonta közzétett bérleti ágazati felmérése nyomon követi azokat a bérleti díjakat, amelyeket a bérbeadók kérnek az ingatlanok listázása során, de az elemzők a számokat úgy igazítják ki, hogy azok tükrözzék a végül elfogadott bérleti díjakat.

A lakástulajdonosokat az emelkedő kamat- és jelzálogkamatok sújtják, és ez átgyűrűzött a bérbeadás piacára is, ahol gyakran még magasabbak a jelzálogkamatok.

A magas jelzáloghitellel rendelkező bérbeadók akár egyharmadának is szembe kell néznie az emelkedő kamatlábak legnagyobb hatásával, amelyek a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkednek.

A múlt héten a Savills ingatlanügynökség közölte, hogy a bérbeadók 16 éve a legalacsonyabb nyereséget érik el a kamatlábak emelkedésével.

A Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics) egy nemrégiben kiadott jelentésében azt állította, hogy a magasabb kamatlábak és a szigorúbb törvények arra késztetik a bérbeadók egy részét, hogy fontolóra vegyék az eladást. Ez tovább szűkítené a kínálatot, ami tovább növelné a bérleti díjakat.

Fotó: Pixabay, grafika: BBC

4.9/5 - (222 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.