Az Egyesült Királyságban 9,5%-kal ugrottak meg az ingatlanárak

Az Egyesült Királyság ingatlanárai 9,5%-kal ugrottak meg az elmúlt évhez képest, a Halifax szerint az árak több mint 22 000 fonttal, átlagosan 261 743 fontra emelkedtek.

Azt is hozzátették, hogy az árnövekedéssel együtt a vásárlói preferenciák is megváltoztak, valószínűleg a világjárvány utáni életmódot várva. „Egyre nagyobb az igény a nagyobb, tágasabb ingatlanokra” – mondta Russell Galley, a Halifax ügyvezető igazgatója.

Szerinte ez annak köszönhető, hogy megnőtt a hajlandóság arra, hogy a jövedelem nagyobb hányadát költsék a családok az ingatlanokra.

A Halifax szerint az éves lakásár-infláció a közel hét év legerősebb szintjén volt, az Egyesült Királyságban 1,3% -kal emelkedett havonta.

„Az olcsó hitelfelvétel és a megfizethetőség növeli a vásárlók vásárlóerejét, ami felfelé emeli az árakat” – mondta Mark Harris, az SPF magánügyfelek jelzálogközvetítőjének ügyvezetője.

Az éves ár-növekedés Walesben volt a legerősebb, az értékek itt 11,9% -kal szárnyalnak, míg Északnyugat, valamint Yorkshire és Humber egyaránt kétszámjegyű növekedést mutat.

Harris úr azonban arra figyelmeztetett, hogy az ingatlanárak emelkedése nem jó hír az első vásárlók számára.

Wales és Északnyugat esetében ez a legnagyobb százalékos nyereség 2005 áprilisa óta, Yorkshire és Humber esetében pedig 2006 júniusa óta” – mondta Galley.

„Dél-Anglia, amely hagyományosan a nemzeti lakásár-teljesítmény hajtóereje, valamivel elmarad az ország többi részétől.”

Londonban az árak az ország többi részénél jóval lassabban, csak 3,1% -kal növekedtek az év során. Igaz, a londoni ingatlanárak már így is rendkívül drágák voltak. Galley úr rámutatott: „Miután a globális pénzügyi válságot követően fellendülés volt tapasztalható, ezt a jelenséget az Egyesült Királyság más régiói közel sem azonos mértékben érzi.”

A szakértők szerint az ingatlanok iránti kereslet továbbra is megmarad, hiszen a britek nem tudnak elmenni nyaralni, így most nem lehet elvonni a figyelmüket arról, hogy nagyobb ingatlanba költözzenek.

Forrás: BBC.com

5/5 - (139 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.