Boris Johnson hadat üzen a bűnözőknek

Szigorúbb elektronikus ellenőrzés és a rendőrség jogkörének bővítése: A konzervatív brit kormány a jövőben szigorúbb törvényekkel akarja a bűnözőket ellenőrizni és a bűnügyeket megakadályozni.

Tervezik például a nyilvános pellengér egy formáját. Aki feltételesen szabad lábra kerül, annak ingyenes közhasznú munkát kell végezni – graffitiket eltávolítani, szemetet szedni, csatornákat tisztítani – és eközben figyelmeztető mellényt hordani. “Emögött az a szándék áll, hogy a bűncselekmény ára láthatóvá váljon”, idézte a “Guardian” nevű lap a belügyminisztérium egy forrását.

Az ellenzék, polgárjogi aktivisták, de egyes rendőri képviselők is olyan kritikával illették ezeket az intézkedéseket, hogy megkülönböztető jellegűek, populisták és alkalmatlanok. Priti Patel belügyminiszter viszont, aki szívesen mutatkozik a radikális megoldások híveként, a nép akaratához egészen közelállónak érzi magát: “A nyilvánosság azt akarja, hogy az igazság győzzön és hogy a bűnözők tetteikért megfizessenek”, írta Patel kedden a “Daily Mail”-ben. “Azt akarja, hogy a huligánok visszaadják a társadalomnak, amit meggondolatlan tetteikkel okoztak.”

A rendőrségnek is láthatóbbá kell válnia, például konkrét illetékesek által. Az emberek állítólag tudni akarják, hogy ki a helyi “Bobby”, hangsúlyozta Patel. A tisztviselők ezen kívül a jövőben gyanús személyeket egyszerűen megállíthatnak és ellenőrizhetnek az utcán. Ez az intézkedés leginkább a fiatalok köreiben erősen elterjedt késelésekre vonatkozik. Ennek a vitatott “Stop and Search”-stratégiának az újraélesztésével Boris Johnson miniszterelnök szakít elődje, Theresa May, politikájával. Az ugyancsak konzervatív politikus ezeket a szabályokat erősen korlátozta, mivel diszkrimináló jellegűnek tartotta őket.

Johnson kormánya kiáll a terv mellett: A bűntettek megelőzéséről van szó. Ebben az értelemben kell a további tervbe vett intézkedéseket is megítélni. Ezért szükségszerű a GPS-nyomkövetők bevetésének kiterjesztése börtönből szabadult tolvajokra, betörőkre és rablókra. A továbbiakban széles körben tesztelni kell az úgynevezett “józansági érzékelőket”, melyek kimutatják az izzadtságban az alkoholszintet – olyan emberek esetében, akik alkohol befolyása alatt elkövetett bűncselekmények tettesei voltak. Az elfogottakat rutinszerűen kábítószerekre is tesztelni kell.

A bűnüldözésre történő összpontosítással Johnson a kommentátorok véleménye szerint a konzervatívak egyik olyan központi területét akarja újra elfoglalni, ahol legutóbb az ellenzéki munkáspárt szerzett pontokat. Az eljárás megfelel annak a kemény irányzatnak, melyet Priti Patel belügyminiszter a Brexit óta már a bevándorlás témájában követ. A közbiztonsági erők jogköre ebben az esetben is bővült, és így például jogukban áll a menekülteket és bevándorlókat szállító hajókat már a La Manche-csatornán megállítani.

De a bűncselekmények elleni harcban Johnson erős ellenállásba ütközik. A megkülönböztető jellegű jogkörök kiterjesztése nem a megfelelő út, mondta Emmanuelle Andrews a “Liberty” nevű polgárjogi szervezettől a “Guardian”-nak. “Ezáltal még több fiatal lesz kényszernek, büntetésnek és ellenőrzésnek kitéve.” Mivel Johnson ráadásul ki akarja terjeszteni a rendőrség tüntetésekre vonatkozó jogkörét is, az elmúlt hónapokban megnövekedett a rendőrök elleni túlkapások és erőszakos tettlegességek száma. Attól lehet tartani, hogy az erőszak most újra felizzik.

Johnson ellenfelei között sok rendőr is van, azért is, mert konzervatív kormánya a 2010-es évi kormányralépés után több, mint 20 000 állást megszüntetett. És a kormány éppen néhány nappal ezelőtt fagyasztotta be a legtöbb tisztviselő fizetését a pandémia anyagi következményeire való hivatkozással. Ennek következtében a “Police Federation of England and Wales”, mely 130 000 rendőrt képvisel, megvonta bizalmát Priti Patel belügyminisztertől. John Apter szakszervezeti vezető most úgy nyilatkozott, hogy nem régi ötletek kellenek új köntösben, hanem hatékony hosszú távú újítás és tényleges befektetés. A tisztviselőknek elege van “a kormány rendőrséggel szembeni megvetéséből”.

Forrás: www.t-online.de

5/5 - (302 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.