Borotvaélen táncol a brit élelmiszerellátás

Üres polcok Nagy-Britanniában: Az ágazati szervezetek véleménye szerint az élemiszerellátás «borotvaélen táncol». Az élelmiszerellátási nehézségek kiéleződése miatt több szervezet is követeléseket fogalmazott meg Boris Johnsonnak.

Nagy-Britanniában a Brexit óta az élelmiszerellátás már nem mindenütt biztosított a megszokott választékban és minőségben. Tekintettel a nehézségekre és az ellátásban felmerülő feszültségekre most több brit élemiszeripari vállalat és szervezet is riadót fújt.

Az ország élelmiszerellátása «borotvaélen táncol», írta Minette Batters, a «National Farmers’ Union» nevű mezőgazdasági szervezet vezetője, egy a miniszterelnöknek szóló levélben, melyet az üzletág szervezetei is aláírtak. Sürgősségi vízumokra van szükség, hogy külföldi munkaerőket lehessen toborozni. «Enélkül még több lesz az üres polc, a vásárlók pedig pánikvásárlásokba fogják vetni magukat, hogy átvészeljék a telet», követelte Batters.

A «Guardian» szerint a szervezetekhez hasonlóan a kiskereskedelmi lánc «Tesco» is nyomatékosan figyelmeztette a kormányt a fenyegető áruhalmozásra a karácsonyi időszakban. A bevásárlóközpont-lánc a tudósítás szerint erről a múlt héten értesítette a kormányt. Andrew Woolfenden, a «Tesco» menedzsere a tárgyaláson állítólag ezt mondta: «Attól tartunk, hogy az üres polcok látványa karácsonyig tízszer ekkora méreteket ölt és ez pánikvásárlásokhoz fog vezetni.» Csak ennél a vállalatnál több száz teherautó-sofőr hiányzik a ráadás prémiumra való kilátás ellenére is.

Hiányzik a hús- és pékáruk csomagolásához szükséges szén-dioxid

Az elmúlt hónapokban Nagy-Britanniában több különféle termék esetében is ellátási nehézségek merültek fel, úgyhogy a pocok több helyen is üresek maradtak. Ez leginkább a mezőgazdaságban és a teherautó-sofőröknél tapasztalt nagy munkaerőhiány következménye, mely a Brexit és a pandémia miatt éleződött ki.

Az utóbbi időben ráadásul a szén-dioxid hiánya is megnehezíti az ellátást. Erre a gázra azért van szükség, hogy a csomagolásokat biztonságosan le lehessen zárni. Ez leginkább a csirke- és a disznóhúst, valamint a pékárukat érinti, mondta Ian Wright, az «FDF» nevű élelmiszer- és italtermelő szervezet vezetője, a hét elején a BBC-nek. Wright szerint kézzel fogható krízisről van szó. A bevásárlóközpontok és a gasztronómia ellátásáért felelős szállítási láncok olyan nyomás alatt vannak, amilyet az utóbbi 40 év folyamán soha nem tapasztaltak.

Szén-dioxid a trágya előállítás folyamán keletkezik. A trágyatermelő üzemeket viszont az utóbbi időben elképesztő mértékben megemelkedett energiaárak érintették. Leginkább a földgáz lett érezhetően drágább. A legfontosabb termelő CF Industries ezért átmenetileg két üzemet is leállított Nagy-Britanniában. Kwasi Kwarteng gazdasági miniszter bejelentette, hogy az amerikai vállalattal átmeneti anyagi segélyekről folytat tárgyalásokat.

Ez nem csak az élelmiszerellátás területén probléma: Kwartang elismerte, hogy leginkább a szegényebb családok egy kemény téli időszakra számíthatnak. A földgáz árainak emelkedésével egyidejűleg csökkennek a társadalombiztosítási szolgáltatások, melyeket a kormány a pandémia miatt megemelt. Kwarteng és az «Ofgem» nevű felügyeleti hatóság bejelentette, hogy az energiaellátás költségeire vonatkozó felső határt a tervekkel ellentétben nem szándékoznak megemelni.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (108 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.