Donald Trump a visszavonulást teljes körű kapitulációnak nevezi

Donald Trump ismét utódját, Joe Biden-t hibáztatja a Taliban hatalomátvétele miatt Afganisztánban. Blair, az egykori brit miniszterelnök a Nyugat szemére veti, hogy az országot cserben hagyta.

Donald Trump, az Egyesült Államok egykori elnöke, az amerikai hadsereg kivonulását Afganisztánból a legnagyobb külpolitikai megaláztatásának nevezte az Egyesült Államok történelmében. «Ez nem egy visszavonulás. Ez egy teljes körű kapituláció volt», kiáltotta Trump híveinek a szövetségi állam Alabama Cullman nevű városában.

Trump ismét Joe Biden amerikai elnököt hibáztatta a radikális iszlamista Taliban hatalomátvétele miatt Afganisztánban. Az USA visszavonulásában viszont, mely az összeomlást okozta, még a saját kormánya egyezett meg a Talibannal. «Biden elfuserált kivonulása Afganisztánból a durva inkompetencia csodálatra méltó bemutatása egy nép vezetője által, talán minden időkre», mondta Trump.

Trump Biden-t támadja – Biden Trump-ot és az afgán kormányt bírálja

A Taliban, mellyel tárgyalásait folytatta, tisztelettudó volt. Ha ő lett volna az elnöki poszton, a Taliban gyors hatalomátvétele Afganisztánban nem következett volna be. «Becsülettel hagyhattuk volna el az országot. Most ehelyett a becsület ellentétével hagyjuk el.»

Joe Biden amerikai elnök ezzel szemben azt mondta, hogy az előnytelen visszavonulási megegyezés Trump «öröksége». A Trump-kormány az elmúlt évben Doha-ban egy sok bírálattal illetett megállapodásban abban egyezett meg a Talibannal, hogy az országból május 1-ig minden nemzetközi csapatot kivonnak. Biden beiktatását követően úgy döntött, hogy ezt a megállapodást nem fordítja vissza, csak az időpontra vonatkozó tervet változtatja meg. Ezáltal az olyan szakemberek figyelmeztetéseivel sem foglalkozott, akik előre megjósolták a feltétel nélküli visszavonulás katasztrofális következményeit.

Biden ezen kívül az afgán hadsereget és a jelenleg száműzetésben lévő afgán kormányt is bírálattal illette, mert nem voltak hajlandóak fellépni a Taliban ellen.

Tony Blair egykori brit miniszterelnök is komoly bírálattal szólalt fel a Nyugat afganisztáni politikájával szemben. «Tragikus, veszélyes és szükségtelen, hogy Afganisztánt és népét magára hagytuk, ez sem az ő érdekeiket, sem a mi érdekeinket nem szolgálja», írta a 68 éves Blair egy hozzászólásban hivatala honlapján.

Blair: «Ezt nem kellett volna megtennünk»

Nagy-Britannia Blair hivatali időszakában vette fel a harcot Afganisztánnal az Egyesült Államok szövetségeseként. Az USA arra vonatkozó indítékait, hogy a csapatokat kivonja az országból, az egykori miniszterelnök most «idiótának» nevezi. «Ezt nem kellett volna megtennünk. Ezt így eldöntöttük», írta. «Azért tettük, mert egy idióta politikai reklámszöveget követtünk a «forever wars» befejezéséröl – mintha bizony a 2021-es bevetésünket akár csak távolról is össze lehetne hasonlítani a 20 vagy akár 10 évvel ezelőtti bevetésünkkel.»

Joe Biden amerikai miniszterelnök a «forever wars» kifejezést (nagyjából: állandó háborúk) a múlt évben többször is használta választási kampánya során.

Az Afganisztánból történt kivonulás miatt «az egész világ összes dzsihadista csoportosulása dalra fakad», írta Blair a továbbiakban. Oroszország, Kína és Irán ebböl a lépésből előnyt fog kovácsolni. «Ezeket érthető módon mindenki, akinek a nyugati vezetők ígéreteket tettek, bizonytalan valutának fogja tekinteni.»

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (152 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.