Egy párt embercsempészet és kényszermunka vádjával börtönbüntetésre ítéltek

Egy angliai pár állítólag éveken át embereket csempészett az Egyesült Királyságba, majd munkára kényszerítette őket. Az érintettek a bírósági tárgyaláson „ijesztő“ visszaélésről beszéltek. Most megszületett az ítélet.

Egy párt Bristolban több éves börtönbüntetésre ítéltek, miután becsempészett emberek tucatjait kényszerítette hosszú éveken át méltatlan körülmények között munkára. A 45 éves vádlott és a nála egy évvel idősebb asszony több, mint tíz éven át legalább 29 veszélyeztetett embert – köztük Szlovákiából származó árvákat is – csempészett Nagy-Britanniába és ígért nekik egy jobb életet, tudósított többek között a Sky News televíziós adó.

A férfit 16, az asszonyt pedig 9 év börtönbüntetésre ítélték – mindkettőt a modern rabszolgatartás tényállásából kifolyólag. A BBC közleménye szerint az érintettek a bírósági tárgyaláson ecsetelték a rossz körülményeket, melyeket el kellett viselniük. Egy asszony, aki gyermeket szült, mialatt a párnak dolgozott, például elmondta, hogy nem látott kiutat a kényszermunkából.

„Tudtam, hogy nem mehetek el, semmit sem tehettem“, idézték az asszonyt. Saját elmondása szerint ö is a jobb élet reményében érkezett a párhoz. A pár azzal az ígérettel csalta magához, hogy „majd mindenről gondoskodni fognak“. Végül viszont még az alvásra is alig maradt idő.

A pár autókra és szerencsejátékra szórta a bevételeket

A pár áldozatait különféle állásokban elvégzendő munkára kényszerítette, a kereseteket pedig saját maga szórta el autókra és szerencsejátékra. Egy áldozatot egy esetben állítólag arra kényszerítettek, hogy törött karral dolgozzon egy autómosóban.

A BBC közleménye szerint az elítélteknek áldozataik felé legalább 923 000 fontot (ez 1,07 millió eurónak felel meg) kellene fizetni, amennyiben azok havi bevétele a napi nyolc órás munkáért járó minimálbérnek felelt meg.

Forrás: spiegel.de

5/5 - (180 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.