Kötelező lenne feltüntetni az allergiára vonatkozó adatokat

Az éttermeket kötelezni kellene arra, hogy az étlapokon közzétegyék az allergiával kapcsolatos információkat – közölte az élelmiszer-biztonságért felelős szerv.

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (Food Standards Agency – FSA) támogatja az „Owen-törvény” követelését, amelyet egy allergiás reakcióban elhunyt tinédzser családja indított el. Owen Carey anafilaxiás sokkot szenvedett, miután írót tartalmazó csirkét evett, annak ellenére, hogy az étterem személyzetének elmondta, allergiás a tejtermékekre.

Az Egyesült Királyságban kétmillióan szenvednek ételallergiában, intoleranciában vagy cöliákiában.

Egy szerdai ülésen az FSA egyetértett azzal, hogy az éttermekben és kávézókban kötelezővé kell tenni az írásos, allergiával kapcsolatos tájékoztatást. Azt mondták, az igazgatótanács tagjai erről levélben fordulnak a kormányhoz. Az FSA azt is közölte, hogy a személyzet és a vásárlók közötti párbeszédet is el kellene várni.

A kelet-sussexi Crowborough-ból származó Owen Carey azután halt meg, hogy 2017 áprilisában, a 18. születésnapján, egy étteremben étkezés során akaratlanul olyan ételt evett, amelyre allergiás volt. Halála óta a tinédzser családja a törvény megváltoztatásáért kampányol – írja a BBC News.

Az FSA igazgatótanácsi ülésének eredményére reagálva Owen édesapja, Paul Carey azt mondta, könny szökött a szemébe, és a „jó eredmények miatt egy kis ünnepi whiskyt megiszik”.

„Nagy küzdelem volt, már jó néhány éve próbálkozunk ezzel. Néha úgy éreztük, hogy soha nem jutunk semmire… Úgyhogy igen, ma egy kicsit meghatódtam, és könny szökött a szemembe, amikor azt mondták, javasolni fogják a miniszternek, hogy ez törvény legyen. Reméljük, hogy az allergiás emberek most már nyugodtan elmehetnek enni, ha meglesz ez a törvény, mert tudhatják, hogy mi van az ételükben”

– nyilatkozta a férfi.

Az FSA elnöke, Susan Jebb professzor szerint egyértelmű volt, hogy a testület úgy érzi, elvárást kell támasztanunk az élelmiszeripari vállalkozásokkal szemben. Például, hogy a kávézók és éttermek az allergénekkel kapcsolatos információkat írásban is megadják, valamint beszélgetést folytassanak.

„Hogy ez minél nagyobb valószínűséggel történjen meg, az írásos tájékoztatásnak jogi követelménynek kellene lennie, nem pedig csak iránymutatásnak” – emelte ki.

Az FSA Anglia, Wales és Észak-Írország egész területén felelős az élelmiszer-biztonságért és -higiéniáért. Jebb elmondta, levelet fog írni a három ország illetékes minisztereinek, valamint skóciai kollégájának, és reméli, hogy a változtatásokat négy országra kiterjedő alapon fogják továbbvinni.

„Szeretnék köszönetet mondani a Carey-családnak is azért a munkáért, amellyel rávilágítottak ennek a kérdésnek a fontosságára” – tette hozzá.

Időközben az FSA azt is közölte, hogy útmutatást fog kidolgozni az élelmiszeripari vállalkozások számára arról, miként nyújtsanak írásos allergén-információt.

2021-ben lépett hatályba a „Natasha-törvény”, amely előírja, hogy a helyben előre csomagolt élelmiszereken, például a szendvicseken fel kell tüntetni az összetevők teljes listáját. A törvényt azután hozták, hogy a 15 éves Natasha Ednan-Laperouse meghalt, mert allergiás reakciót váltott ki nála egy Pret-a-Mangerben vásárolt bagettben lévő szezámmag.

Fotó: Freepik

4.9/5 - (338 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.