Vizsga nélküli jogosítványt hirdetnek csalók a neten

Széles körben hirdetik szolgáltatásaikat a közösségi médiában azok a csalók, akik illegálisan segítenek embereknek átmenni a vezetői vizsgán – derítette ki a BBC.

A Facebookon és a TikTokon több mint 600, sokezres követőszámmal rendelkező oldal, csoport és fiók létezik, amelyek tesztek nélkül ígérnek engedélyeket. Egyesek hasonmásokat ajánlanak a gyakorlati vizsga letételére, míg mások Bluetooth-fülhallgatón keresztül nyújtanak segítséget az elméleti teszthez.

A BBC Verify elemezte a Facebook és a TikTok adatait, és megállapította, hogy június 16-án legalább 669 olyan oldal, csoport és fiók volt összesen 138.900 követővel, amelyek vizsga letétele nélküli jogosítványszolgáltatást hirdettek. A reklámok az Instagramon is megjelentek.

Az elmúlt öt évben több mint háromszorosára – a 2018-as 654-ről 2023-ra több, mint kétezerre – nőttek a megszemélyesítéssel elkövetett vezetői vizsgával kapcsolatos csalásokról szóló bejelentések – derül ki a Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) által a BBC-nek adott exkluzív adatokból.

A hivatal szerint egyre nő a lebukók – és a jogosítványuk visszavonásával érintettek – száma, de ez továbbra is nagyrészt rejtett probléma.

2021 áprilisa és 2022 márciusa között több mint négymillió elméleti és gyakorlati autós vizsgát tettek az Egyesült Királyságban, a sikeres vizsgák aránya körülbelül a fele volt.

A brit médiaóriás vizsgálata szerint a közösségi médiaplatformok tele vannak különböző nyelvű, a témába vágó posztokkal. Sokan valódi képeket használnak a vizsgabizonyítványokról és a vezetői engedélyekről, amelyeket valódi autósiskolák közösségi médiafiókjain közzétett promóciós fotókról vettek át.

A posztok korlátozott információt nyújtanak arról, hogy ezek az engedélyek hogyan szerezhetők meg vizsga letétele nélkül, a legtöbb posztban csak egy mobilszámot adnak meg, vagy arra kérik az embereket, hogy további információkért lépjenek kapcsolatba velük közvetlen üzenetben.

A BBC több olyan személlyel is kapcsolatba lépett, akik a közösségi médiában hirdették ezeket a szolgáltatásokat; olyan embernek adták ki magukat, akinek nincs vezetési tapasztalata, és jogosítványt keresnek.

Csak egy hasonmás kell…

Egy Facebookon hirdető férfi azt állította, hogy 720 fontért tud brit jogsit szerezni, melyet öt napon belül a bejelentő otthonába szállítanak – anélkül, hogy bárki is vizsgát tett volna.

Az elméleti vizsga 23, a gyakorlati vizsga pedig 62 fontba kerül, de becslések szerint a vezetni tanulás teljes költsége a vizsgákkal és a tanfolyamokkal együtt 1551£ – feltéve, hogy az illető elsőre átmegy. Észak-Írországban az elméleti vizsga 23, a gyakorlati vizsga pedig 45,50 fontba kerül.

Egy nő, aki vietnámi nyelven hirdette magát a Facebookon, a BBC-nek elmondta, 1600 £-t kér az elméleti vizsga elcsalásáért, és 2600 fontot a gyakorlati vizsgáért – összesen tehát 4200-at. Azt mondta, először meg kell néznie, hogy az „alany” hogyan néz ki, hogy biztos lehessen benne, van megfelelő hasonmása a vizsgákhoz.

A BBC egy olyan nőt is felkutatott, aki fizetett a csalásért. A hölgy egy Facebook-poszton keresztül talált valakit a fiának, aki nehezen ment át a gyakorlati vizsgán. Az anya körülbelül 1000 fontot fizetett a csalónak, miután az a fia nevében letette a vizsgát.

Ha a nő gyerekét valaha akár csak igazoltatja is a hatóság, a jogosítványát bevonják, és csalás miatt büntetőeljárás indul ellene.

A TikTok, valamint a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta cég a BBC-nek azt mondta, hogy a vezetői engedélyekkel kapcsolatos csalásra való buzdítás nem megengedett a platformjaikon, és minden olyan tartalmat, amely az irányelveiket sérti, eltávolítanak.

A TikTok azt is közölte, hogy a BBC vizsgálata nyomán számos fiókkal szemben intézkedett.

Végső kétségbeesésben

A cég riportere által megkérdezett vezetéstechnikai oktatók azt mondták, a gyakorlati vizsgákkal kapcsolatos csalások számának növekedése annak tudható be, hogy egyre hosszabb ideig tart a gyakorlati vizsgaidőpontok és -helyek lefoglalása.

Az Egyesült Királyság egyes részein akár hat hónapos várakozási idő is előfordulhat, mivel a Covid-járványt követően jelentős elmaradás alakult ki. A BBC által megszólaltatott csalók közül néhányan hajlandóak voltak a monarchia olyan részeire utazni, ahol rövidebb a várakozási idő, hogy mások helyett letegyék a vizsgát.

Carly Brookfield, a Driving Instructors Association (Vezetéstechnikai Oktatók Szövetsége) vezérigazgatója szerint a hátralék miatt kétségbeesetten keresik a vizsgahelyeket.

„Ha azzal szembesülsz, hogy sikertelen vizsga esetén akár hat hónapot is várnod kell [az újbóli próbálkozásra], akkor elgondolkodsz azon, hogy becsapd a rendszert. Egyesületünk néhány oktatóját is megkeresték a bűnügyi szolgálatokat működtető emberek, arra kérve őket, hogy irányítsák a vizsgán való megfeleléssel küzdő tanulókat” – mondta Brookfield.

A tesztek iránti nagy kereslet miatt a szolgáltatók automatizált szoftverek segítségével tömegesen vásároltak helyeket, és azokat drágán adták tovább. A DVSA azt mondja, hogy aktívan eltávolítja azokat a fiókokat, amelyek ezt teszik, mivel ez sérti a foglalási platform feltételeit.

Bluetooth-szal is csalnak

A nyomozás során a BBC egy londoni kávézóban talált egy török nyelvű szórólapot, amely „100 százalékos garanciát” kínált az elméleti vizsga letételére. A hirdetés mögött álló férfi, aki Erdalnak nevezte magát, azt mondta a riporternek, úgy tud segíteni a csalásban, hogy egy mobiltelefonhoz csatlakoztatott „mikroszkopikus” Bluetooth-fülhallgató segítségével megadja neki a teszt feleletválasztós kérdéseire adott válaszokat.

Azt mondta nekik, hogy a kérdésekre kattintva a számítógép hangosan felolvassa azokat, ami lehetővé teszi, hogy ő súgja be a helyes válaszokat. Ez 1500 fontba kerül.

„Ezt már régóta csináljuk, naponta legalább két embernek” – árulta el Erdal.

Ezek az átveréses online hirdetések személyazonossági csalási problémákat is okozhatnak azoknak, akiknek a vizsgabizonyítványuk vagy a jogosítványuk fényképét legális oldalakról emelték le.

Ian Jones vezetői engedélyének fényképét például egy logisztikai cégtől lopták el, ahol regisztrált. Később felfedezte, hogy a képet az Instagramon használta valaki, aki „elméleti/gyakorlati bizonyítvány vizsgák nélkül” szolgáltatást hirdetett.

Akár börtön is járhat a hamis jogsiért

A hatóságok figyelmeztetnek, hogy a gyors, teljes jogosítványt ígérő online hirdetések nagy része pénzkereső csalás, amely csak hamis jogosítványt adhat. Elmondták, egyre nő azoknak a száma, akiket a hamisítással elkövetett vizsgacsalások miatt büntetőeljárás alá vonnak. Ha elítélik őket, börtönbüntetésre és pénzbírságra számíthatnak. Tavaly egy nőt nyolc hónapra börtönbe zártak, mert mintegy 150 elméleti és gyakorlati vizsgát tett le más járművezetők helyett.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha az emberek nem felelnek meg a szükséges vezetési előírásoknak, mielőtt átvennék a jármű irányítását, az súlyos sérüléseket vagy akár halálos kimenetelű baleseteket is okozhat.

Ugyanakkor egyre több csalót kapnak el a nyomozók, és 2022-ben több száz illegálisan megszerzett jogosítványt vontak be. A 2022 áprilisától kezdődő 12 hónapban 30 esetben – 497 bűncselekményt érintően – küldtek vádemelési javaslatot csalás miatt, s 53 letartóztatás történt.

Fotók: Pixabay

4.8/5 - (146 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.