Londonban megemelkedett az antiszemita támadások száma

Az izraeliek és palesztinok között újonnan felizzó konfliktus Európába is átsugárzik: A rendőrség Londonban május óta szemmel láthatóan több zsidók elleni erőszakos cselekményt regisztrált.

Amikor a helyzet a Közel-Keleten kiéleződik, ez gyakran az európai zsidó közösségek számára sem marad következmények nélkül. Az erőszak legutóbbi kitörése után az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktusban egyre több tudósítás számol be antiszemita támadásokról. A közel-keleti nézeteltérésekkel párhuzamosan a brit fővárosban, Londonban is szemmel láthatóan megemelkedett a zsidók elleni erőszakos cselekmények száma.

Ahogy a brit hírügynökség PA egy az információkhoz való szabad hozzáférési kérvényéből kiderül, melynek eredménye most került nyilvánosságra, a Metropolitan Police májusban 87 ilyen jellegű esetet jegyzett fel. Ez a szám tehát több, mint négyszer olyan magas, mint az elmúlt hónapok átlaga. A 2018-as év májusa óta havonta 7 – 22 ilyen eset történt.

„Amikor felforrnak az indulatok Izraelben, akkor itt is felforrnak az indulatok“, mondta Chaim Hochhauser, a zsidó jellegű londoni városrész Stamford Hill egy lakóközösségének tagja.

Májusban a Közel-Keleten az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktust napokon át erőszakkal szították. A konfliktus legutóbbi kitörése a palesztinek és az izraeli közbiztonsági erők összeütközései után következett be a jeruzsálemi Templom-hegy (Al-Haram al-Sarif) közelében és a város arab jellegű keleti részében.

A palesztin Hamas több, mint 4 300 rakétát lőtt Izraelre. A hadsereg a gázai övezet súlyos légitámadásaival reagált. A helyi Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a gázai övezetben 254 ember halt meg – a halottak száma Izraelben a Hamas rakétatámadásai következtében 13.

A londoni zsidó közösség ezalatt az idő alatt több fajgyűlöletből fakadó támadás célpontja volt, mondta Hochhauser. Például felvagdosták zsidó családok autóinak a kerekeit és egy zsidó otthont kövekkel dobáltak meg. “Az ilyen viselkedésnek és az egyes személyek vagy csoportok bántalmazásának nincs helye a városunkban”, jelentette ki a Metropolitan Police egy közleményben.

Forrás: spiegel.de

5/5 - (175 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.