Taliban: Az afgán szakembereknek az országban kell maradni

A Taliban felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne vigyenek ki több afgán szakembert az országból. Hamarosan alapvetően beszüntetik a repülőgépekkel történő evakuálásokat. Ebben amerikai katonák ezrei is érintettek.

A radikális iszlamista Taliban felszólította az Egyesült Államok hadseregét, hogy mentő-bevetéseik során ne vigyenek ki több afgán szakembert az országból. «Felszólítjuk őket, hogy ezt állítsák le», mondta kedden Sabihullah Mudschahid, a Taliban szóvivője, Kabulban újságírók előtt. Ezzel olyan afgán szakemberekre utalt, mint például a mérnökök. A nyugati készenléti erők csak külföldieket vihetnek ki Kabulból.

Mudschahid az iszlamistáknak azt a figyelmeztetését is megismételte, miszerint augusztus 31-ét követően Kabulból nem indíthatnak több járatot evakuálás céljából. A Taliban már előzőleg is figyelmeztetett a «következményekre», amennyiben a repülőtéren meghosszabbítanák az amerikai hadsereg bevetését.

Még további 5 800 amerikai katona Kabul repülőterén

A «CNN» nevű hírcsatorna eközben arról tudósított, hogy az amerikai Honvédelmi Minisztérium Joe Biden amerikai elnöktől a keddi nap folyamán döntést kért arra vonatkozólag, hogy meghosszabbítsák-e a bevetést. Ennek az a háttere, hogy az evakuálások befejeztével a Kabul repülőterén bevetésre került 5 800 amerikai katonát is ki kell vinni tárgyaikkal együtt.

A G7-államok kedden délután egy virtuális krízis-találkozó keretein belül tanácskozást tartottak az afganisztáni helyzetet és a Kabulból történő evakuálásokat illetően. Joe Biden eddig ragaszkodik az amerikai csapatok teljes kivonásához augusztus 31-ig, de nem zárta le véglegesen a meghosszabbítás lehetőségének kérdését. A találkozón Nagy-Britannia és más államok is szót akarnak emelni az evakuálások meghosszabbítása érdekében.

Biden a helyi időszámítás szerint 12.00 órakor megejtendő G7-es tanácskozás után (ez a közép-európai nyári időszámítás szerint 18.00 óra) nyilatkozni akar Afganisztánnal kapcsolatban.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (175 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.